InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Školní rok končí, vysvědčení dostane 156 tisíc dětí z Moravskoslezského kraje

23.06.2020
V Moravskoslezském kraji funguje 912 škol a školských zařízení. Mateřinky, základní a střední školy navštěvuje téměř 200 tisíc dětí. Vysvědčení letos dostane skoro 48 tisíc středoškoláků a přes 106 tisíc žáků základních škol. K maturitám se v kraji letos přihlásilo kolem 8400 mladých lidí.
Foto: msk.cz
"Na tento školní rok zřejmě nikdo nezapomene, druhé pololetí významně ovlivnila pandemie koronaviru, v rámci možností však výuka pokračovala a nyní je na čase školní rok 2019/2020 uzavřít. Díky demografickému vývoji nám v tomto školním roce na školách přibylo čtyři tisíce dětí. Na těch základních o dvě tisícovky, o stejný počet na středních," vyčíslil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a dodal, že k maturitám by letos mělo přijít kolem 8400 středoškoláků.

Celkem 470 mateřinek navštěvuje v Moravskoslezském kraji skoro 40 tisíc předškoláků, na 443 základních škol dochází 106 212 žáků, 137 středních škol a 2 konzervatoře navštěvuje dohromady 47 651 středoškoláků. Vyšší odborné vzdělávání představuje celkem 14 vyšších odborných škol s počtem 2 346 studentů.

"V našem regionu funguje celkem 50 základních uměleckých škol, které navštěvovalo 26 844 žáků. Čtyři jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky studovalo 657 žáků," doplnil náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Nové obory na středních školách
V září 2019 na středních školách v Moravskoslezském kraji přibyly nové obory. "Obor Cestovní ruch nabídla Hotelová škola ve Frenštátu pod Radhoštěm bude zakončen maturitní zkouškou, výuční list pak získají žáci nového oboru Sladovník-pivovarník na Albrechtově střední škole v Českém Těšíně a oboru Železničář na ostravské Střední škole technické a dopravní," vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Také v příštím školním roce přibydou na středních školách v Moravskoslezském kraji nové obory. Ostravská Střední zdravotnická škola nově nabídla obor Masér ve zdravotnictví. Předškolní a mimoškolní pedagogiku nově nabízí ostravská Střední škola prof. Zdeňka Matějčka. Nový obor by se měl vyučovat i na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti podnikání a služeb v Jablunkově, kde se mohou žáci devátých tříd hlásit do oboru Informační technologie.

Modernizace výuky na středních školách
V uplynulém školním roce kraj pokračoval v modernizaci výuky na středních školách, ať už šlo o vybavení chemických laboratoří, učeben biologie nebo odborných dílen. Moravskoslezský kraj také modernizoval počítačové vybavení ve školách. Kraj klade velký důraz na podporu výuky cizích jazyků, v tomto školním roce pokračovala rozšířená výuka angličtiny na zdravotnických školách, osm škol se zapojilo do programu YES, I DO! "Stěžejní je pak zapojení rodilých mluvčích do výuky cizích jazyků. V tomto školním roce působili rodilí mluvčí na 49 našich školách, kraj na to přispěl sedm a půl milionu korun. Také jsme navázali spolupráci s Ostravskou univerzitou, kdy rodilá mluvčí vedla kurzy pro pedagogy krajských škol," řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a doplnil, že si středoškoláci cizí jazyky zdokonalovali také v zahraničí.

Duální vzdělávání
V Moravskoslezském kraji také pokračoval projekt duálního vzdělávání, 57 středoškoláků se odborně vzdělávalo ve firmách Brose CZ, Liberty Ostrava a ČEZ. Cenné zkušenosti nasbírali například žáci Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky ve Frenštátu pod Radhoštěm nebo ostravské Střední školy elektrotechnické. Pokračovala také stipendia, která deseti miliony korun podpořila 16 vybraných oborů vzdělávání. Technické a řemeslné obory pak opět podpořila kampaň Řemeslo má respekt.

Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání
"Úspěšně pokračoval také projekt Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání (OKAP). Už druhým rokem v rámci tohoto projektu v našem regionu probíhají odborná školení pedagogů. Také středoškoláci mohli absolvovat různé kurzy gramotností nebo praktické odborné kroužky, například robotiky, mechatroniky nebo obrábění. Projekt OKAP pamatuje i na žáky základních škol, kteří se mohli seznámit se studijními obory na středních školách. Více než tisícovka žáků se prostřednictvím tří stovek výukových programů v Dolních Vítkovicích snáze rozhodovala, kam se bude po deváté třídě hlásit," vysvětlil náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a doplnil, že díky projektu OKAP také pokračovaly šachové kroužky na základních i mateřských školách, které navštěvovalo více než tisíc malých šachistů.

Distanční výuka a sjednocení komunikačních kanálů
Druhé pololetí tohoto školního roku se neslo ve znamení nových zkušeností. Z rozhodnutí vlády byly v republice uzavřeny všechny školy kromě mateřských, o jejichž fungování rozhodovali ředitelé. "Distanční výuka nás upozornila na nutnost sjednocení komunikačních kanálů, které jednotlivé školy využívají, také poukázala na rozdíly v možnostech žáků, co se týče internetového připojení a dostupné techniky. Pedagogové i žáci se posunuli dál v počítačových dovednostech, což bychom rádi nadále rozvíjeli," řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Vysvědčení a maturity
Žáci budou za druhé pololetí hodnoceni podle vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Podle ní bude nutné při známkování či hodnocení zohledňovat například rozdíly v podmínkách, které ke vzdělávání žáci měli. "Změn se dočkala i podoba maturitních zkoušek. Středoškoláci podle speciálního zákona maturovali bez písemných prací z českého jazyka a literatury a cizího jazyka ve společné části. Vím, že pro mnohé bylo toto pololetí náročné. Věřím ale, že nové zkušenosti využijí žáci i pedagogové i do budoucna a že poslední tři měsíce budou ve výsledku pro oblast školství svým způsobem poučné a inspirativní," uzavřel náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.
Zdroj: Moravskoslezský kraj

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »