InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Škola štěňat ukáže, jak probíhá profesionální cvičení psů

11.06.2020
Vycvičit štěně tak, aby poslouchalo a stalo se vaším parťákem pro život bez "úletů" a nepříjemných překvapení, může být pořádný oříšek. Jak k tréninku psích mláďat přistupují profesionálové, to můžete zjistit v novém dokumentárním seriálu s názvem Psí hlídka - Škola štěňat.
Foto: Viasat Nature
Pokud vám tento název už něco říká, máte pravdu - oblíbený seriál Psí hlídka už totiž měli možnost vidět i čeští diváci. Pořad s podtitulem Škola štěňat je spin-offem, tedy jakousi odnoží právě Psí hlídky, která si u obecenstva vysloužila značnou popularitu.

V rámci deseti epizod novozélandského seriálu se setkáte s roztomilými stvořeními, z nichž se mají díky tréninku stát moudří a rozvážní parťáci policie a oddělení boje s biologickými hrozbami Biosecurity, ale také pracovní a asistenční psi pro lidi s postižením a slepečtí psi.

Zejména lidé, kteří příliš zkušeností s cvičením štěňat nemají, budou překvapeni různými povahami jednotlivých psích ras a různými schopnostmi, které musejí mít jejich cvičitelé, aby s nimi došli do kýženého cíle.

Tak kupříkladu němečtí ovčáci se na Novém Zélandu stejně jako u nás nejlépe hodí jako policejní psi, protože jdou vycvičit tak, aby byli loajální, cílevědomí a nenechali se rozhodit při sledování stopy. Naproti tomu zlatí retrívři dokážou být neobyčejně empatičtí, a proto jsou vhodní k tělesně postiženým jako jejich asistenční psi. A jako dokonalí pomocníci pohraničníků se díky svému citlivému čenichu a přirozené zvídavosti osvědčili bíglové.

Štáb dokumentárního seriálu sleduje životní cestu každého štěněcího hrdiny od jeho oddělení od smečky přes následnou socializaci až po úspěšné ukončení tréninku a začátek práce v terénu. To ovšem není případ úplně všech štěňat. Některé z nich totiž neuspějí, protože se u nich zkrátka časem projeví nějaká povahová vlastnost, která jim brání v úspěšném absolvování cvičení. I takové věci se stávají.

Na trenérech je, aby případnou nekompatibilitu odhalili co nejdříve, protože zbytečným cvičením může být pes deprimován, aniž by to k něčemu vedlo, a navíc je celý trénink neskutečně nákladný, protože si vyžaduje plné nasazení a spoustu času minimálně jednoho specialisty.

Pokud se však cvičení podaří a je úspěšně dotaženo do konce, je to pro trenéra určitě satisfakcí a pro samotného psa počátkem fascinující nové kapitoly života, která rozhodně nebude spočívat v ležení na gauči (i když u asistenčních psů může být i tahle činnost součástí "profese").

Dokumentární seriál Psí hlídka - Škola štěňat si můžete pustit na kanálu Viasat Nature v premiéře každé pondělí od 15. června vždy v 18:30.

Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »