InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

V testu vysokých dětských židliček tři modely propadly

09.06.2020
Jídelní židlička zpravidla patří k neodmyslitelné výbavě rodin s malým dítětem. dTest nechal v laboratoři otestovat 20 nových modelů a zaměřil se nejen na bezpečnost, ale i odolnost nebo vybavenost. Hned tři modely kvůli zcela nevyhovující bezpečnosti odešly s nedostatečnou - měly problémy se stabilitou a se zádržným systémem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Základním požadavkem na vysokou jídelní židličku je její bezpečnost. Té jsme se podrobně věnovali v několika zkouškách, které se řídí technickou normou. Splnění bezpečnostních požadavků považujeme za samozřejmost, proto jakýkoli nesoulad s nároky normy výrazně ovlivnil hodnocení bezpečnosti i celkovou známku," uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Dvě židličky neprošly zkouškou stability - konkrétně šlo o modely 4Baby Fashion a Coto Baby Stars šnek. Stabilita se testuje bočním, předním a zadním zatížením stoliček. "Simuluje se tím situace, kdy se dítě přes okraj židle naklání nebo se například odstrkuje nohama od stolu před sebou. Oba zmiňované výrobky se převrátily dozadu, a proto odešly s nedostatečnou známkou za stabilitu, což se projevilo i na jejich celkovém hodnocení," vysvětluje Hoffmannová.

Přísná pravidla platí i pro zádržný systém - dítě nesmí ze židle vypadnout, a proto musí židličky disponovat buď pasivním, nebo aktivním zádržným systémem. Jako nedostatečný a nevyhovující shledala laboratoř systém uchycení u židličky Klupš, protože po rozepnutí opasku lze mezinožní popruh bez úsilí oddělit, což může vést k propadnutí dítěte pod pultíkem. Tento výrobek proto neuspěl ani celkově.

"U židliček 4Baby Fashion, Coto Baby Stars šnek a Klupš Aga výrobce nedodržel technickou normu a tyto modely byly v testu vyhodnoceny jako nebezpečné, proto jsme České obchodní inspekci podali podnět na zahájení správního řízení," podotýká Hoffmannová.

Standardně se zkoušejí i další možná mechanická bezpečnostní rizika. Pod drobnohled vždy patří konstrukční zpracování bez odhalených hran, ostrých rohů či vyčnívajících šroubů. Židlička by neměla ukrývat škvíry, v nichž by si děti mohly zhmoždit nebo skřípnout prsty.

"Aktuální norma sice bere v potaz jen kruhové otvory, při vyhodnocování jsme se však řídili její starší, přísnější verzí. Zastrčit prsty lze rovněž do otvorů jiných tvarů," upřesňuje Hoffmannová. Tento nedostatek dTest odhalil u jídelní židličky Peg Pérego Tatamia Follow Me, za což si v hodnocení konstrukce odnesla nedostatečnou známku. Norma řeší i další rizika - uškrcení, udušení malými částmi, které lze oddělit, či zabezpečení koleček brzdami. U rozkládacích stoliček nesmí dojít k jejich samovolnému uvolnění či rozložení a následnému pádu dítěte. V tomto ohledu bylo naštěstí u testovaných židliček vše v pořádku.

Největší podíl na celkovém hodnocení mělo používání židliček v praktickém životě. dTest je proto zapůjčil třem rodinám, jejichž úkolem bylo sledovat a hodnotit další aspekty jako skladování, čištění, pohodlí dítěte nebo manipulaci s židličkou. Dostatečnou známku za obtížnou instalaci pultíku a jeho odnímání si vysloužila Ikea Langur. Podobně na tom byl výrobek Geuther Family, který získal v ostrém provozu nejnižší hodnocení, a to zejména kvůli nepraktické manipulaci s pultíkem.

Před nákupem židličky je vhodné si v evropské databázi nebezpečných výrobků RAPEX na adrese www.dtest.cz/nebezpecnevyrobky zkontrolovat, zda se tam vybraný model nenachází. Zajímavé mohou být i informace, kvůli jakým rizikům se židličky do databáze dostávají.
Zdroj: dTest

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »