InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jak předejít kyber-průšvihům ve vaší firmě? Neustále mluvte o bezpečnosti dat

04.06.2020
Pravidelně aktualizujete software, používáte nejspolehlivější antivirus na trhu, nikdy se nepřihlašujete na veřejnou wifi. Ani přes dodržování těchto základních pravidel, ale nemusí být vaše osobní či firemní data v bezpečí. Odborníci se shodují, že každé zabezpečení je pouze tak silné jako jeho nejslabší článek. A tím jsou většinou lidé, se kterými sdílíte jednu síť.
Foto: pixabay.com
Za nejzranitelnější článek bezpečnosti firem a úřadů pokládá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) právě koncové uživatele. Neproškolení úředníci a zaměstnanci představují pro každou instituci největší bezpečností riziko. Pozor by si měli dávat všichni, protože jak dokládá statistika NÚKIB, za rok 2018 bylo zaznamenáno 4,5 krát více útoků než v roce 2011.

"Firmy investují státisíce do softwarových řešení a zabezpečení dat, ale pak už si nepohlídají proškolení vlastních zaměstnanců, aby s nástroji uměli pracovat," komentuje situaci v českých firmách ředitel cloudových služeb společnosti Algotech Petr Loužecký. Nemusí přitom jít o žádná složitá a nákladná školení. "I útoku na Benešovskou nemocnici šlo pravděpodobně předejít, pokud by zaměstnanci dodržovali pravidla chování na vnitřní síti nemocnice," dodává Loužecký.

5 pravidel pro vaše zaměstnance
Většině kyberútoků lze naštěstí zabránit dodržováním několika základních pouček. "Žádný systém není bezchybný, a proto je na firmách, aby zaměstnancům tyto poučky pravidelně opakovaly. Nejčastější problém, který řešíme je, že pro zákazníky vybudujeme rozsáhlou bezpečností infrastrukturu, ale zaměstnance nikdo neproškolí," komentuje Karel Diviš, ředitel IDC-softwarehouse.

1. Neotvírejte přílohy
Nikdy neotevírejte přílohy od odesílatelů, které neznáte. "Útočníci používají sofistikované taktiky a nebezpečný software skrývají do souboru, který se na první pohled tváří jako .doc nebo .pdf. Problém to může být například pro oddělení podpory zákazníků, kterým klienti často posílají různé přílohy nebo potvrzení," upozorňuje Karel Diviš.

2. Pravidelně aktualizujte
Nikdo z nás nemá rád vyskakovací okna, které nabádají k aktualizaci softwaru, ale zkusme se přemoci. "Softwarové společnosti každý den odhalují slabiny systému a vyvíjejí řešení. Poslední verze jakéhokoliv software nebo operačního systému je proto ta nejbezpečnější," radí Petr Loužecký ze společnosti Algotech.

3. WiFi pro hosty
Vysvětlete zaměstnancům, že pokud se připojují k soukromým účtům, měli by používat WiFi pro hosty. Z počítače, který není připojen k firemní síti se nedostanete tak jednoduše k citlivým firemním údajům.

4. Vypínejte počítač
Naučte všechny ve firmě, aby si při odchodu z práce vypnuli počítač. Protože pouze počítač, který je odpojen od sítě nemůže být nijak napaden.

5. Používejte kvalitní heslo
Všichni jsme si už zvykli, že každá služba má určité nároky na bezpečnost hesla. A má to pádné odůvodnění. "Abychom co nejlépe zabránili rozšifrování, každé heslo by mělo obsahovat alespoň 9 náhodných znaků, velká a malá písmena a alfanumerické znaky," uzavírá Karel Diviš.

Autor: Jana Bábiková

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »