InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Přípravy nového bloku Dukovan postupují. Stálý vládní výbor projednal další kroky

28.05.2020
Členové Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR byli informováni, jak v návaznosti na jednání vlády 27. dubna 2020 popsaném postupují přípravy Dukovan II a projednali další kroky.
Ilustrační snímek | Foto: ČEZ
Premiér Andrej Babiš připomněl, že do činnosti Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR jsou zapojeni i zástupci parlamentní opozice. Vláda podle něj dělá vše pro to, aby Česká republika měla i do budoucna nezávislou energetiku a levnou elektrickou energii. "Naším hlavním zájmem je, abychom měli levný proud pro občany, pro průmysl, pro všechny, a hlavně, abychom měli nezávislou energetiku. To je náš hlavní zájem. A samozřejmě, po vodě, která je samozřejmě také pro nás klíčová, nezávislá energetika i v souvislosti s koncem spalování uhlí v kontextu Green Dealu a klimatické změny, je velice důležitá," uvedl premiér Babiš.

"Víceméně jsme se domluvili, že stát poskytne ČEZ půjčku za velice výhodných podmínek pro stát i pro ČEZ a prakticky z ceny peněz vychází i cena elektřiny, kterou bychom měli odebírat a která může být, a to jsou odhady expertů, mezi 50 a 60 eury. Samozřejmě to je vzdálená budoucnost, ale my jsme udělali zásadní krok, že jsme se rozhodli, že skutečně poskytneme financování za velice výhodných podmínek, a z toho titulu bychom měli mít právo vykupovat elektřinu za nízkou cenu," podotkl předseda vlády.

"Nový jaderný zdroj je nezbytný kvůli zajištění energetické soběstačnosti České republiky a kvůli zabezpečení stabilního a cenově dostupného zdroje elektrické energie. S ohledem na odstavovaní uhlí v celé Evropě se začalo v hodině dvanácté, ale tempo a harmonogram se daří držet a na konci roku by měl investor vypsat tendr na nový dukovanský blok," řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. "Je přitom naprostou samozřejmostí, že při celém procesu výstavby nového jaderného zdroje klademe důraz také na bezpečnostní zájmy státu, ekonomiku výroby elektřiny a na uplatnění průmyslu a firem, které u nás působí," dodal.

"Nadále plníme naše úkoly. V nejbližší době dojde k dalšímu významnému kroku. Prvního června se naplno rozjíždí dceřiná firma Elektrárna Dukovany II, do které přejdou první desítky zaměstnanců stávajícího Útvaru výstavba jaderných zdrojů. Postupně plníme dohodu s vládou, která říká, že zde bude plně funkční, personálně naplněná a hotová společnost. Nadále však hlavní zodpovědnost je a bude na vedení ČEZ. Dceřiná firma je námi zcela vlastněná," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Další závěry:
- Co se týče přechodu ČR na nízkouhlíkovou energetiku, zákon s potřebnými opatřeními by podle Stálého výboru měl Parlament ČR projednat v běžném režimu. Zákon má strategický význam a je předpokladem pro rozvoj jaderné energetiky v ČR.
- Pokud jde o financování nových jaderných zdrojů, Stálý výbor podpořil přímou ingerenci státu s cílem udržet výrobní cenu elektřiny z NJZ na úrovni při které by spotřebitelé neplatili zbytečné vícenáklady na financování.
- Pozitivně se vyhodnotil fakt, že se termíny schválené na posledním jednání SVVNJZ z harmonogramu výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech dodržují.

Další jednání Stálého vládního výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů by se mělo uskutečnit ve druhé polovině letošního roku.
Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Domácí

ČOI: Respirátor FFP2 Professional, EAN 8932648932646, představuje pro uživatele vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko. Jde o výrobek "Respirátor FFP2 Professional, EAN 8932648932646, TCCS: 02/2020 - LK02, LOT.NDC01-1000" jehož další prodej byl zakázán a ...

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahajuje sektorové šetření odpadového hospodářství

ÚOHS zahajuje rozsáhlé sektorové šetření v oblasti nakládání s odpady. V průběhu následujících dvou let získá informace od všech relevantních subjektů ...

VZP jedná o obnově smluv s nemocnicemi, zohlední regionální potřeby pacientů i moderní trendy v medicíně

Od začátku letošního roku zahájila VZP intenzivní jednání s poskytovateli i zřizovateli nemocnic o obnovení tzv. rámcových smluv. Platnost těch stávaj ...

Bitcoin má nakročeno k překonání hranice 100 000 dolarů. Investiční špičky na akci Deloitte diskutovaly o trendech na trhu

Investujeme proto, že peníze ztrácí hodnotu. Na tom se shodli řečníci na debatě v rámci projektu Technology Fast 50 společnosti Deloitte. Hodnota Bitc ...

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »