InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Nabídek práce v dubnu ubylo. Nejméně zpomalil nábor v retailu, energetice, IT a službách

13.05.2020
Koronavirová infekce výrazně zmrazila trh práce v České republice. Analýza pracovního portálu Profesia.cz mapuje změny za poslední týdny.
Foto: profesia.cz
V současné době se stále ještě nacházíme ve stádiu určité hybernace, nezaměstnanost zůstává na poměrně nízkých hodnotách. "Data za duben ukazují, že nezaměstnanost v porovnání s rekordně nízkými hodnotami v posledních dvou letech sice vzrostla, ale i tak se udržela pod 3,5 %. Většina firem zatím vyčkává s radikálními kroky a další vývoj záleží na tom, jak rychle se podaří ekonomiku opět nastartovat. Dá se ale očekávat, že v dalších měsících se dočkáme nárůstu až v řádu jednotek procent," komentuje současnou situaci Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Nezaměstnanost tedy zatím skokově neroste, výrazně ale poklesla nabídka míst. Data pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že zatímco v první polovině března ještě počet nabídek osciloval kolem loňských hodnot, ve druhé polovině měsíce už začal trh práce rychle ztrácet dech. Konkrétně to znamenalo úbytek počtu nabídek o více než 20 % oproti stejnému období loňského roku, v dubnu dokonce o 40 %.

"Mnoho lidí v současné době přehodnotilo své finanční plány, protože ztratili jistotu výdělku. Zejména ti, kteří mají velké finanční závazky jako například hypotéku, hledají možnost zabezpečit se pro případ ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti. Zaznamenali jsme zvýšený zájem o pojištění schopnosti splácet," říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny. "To jsme v loňském roce jako první na trhu doplnili i o pojištění ošetřování člena rodiny, a nyní jej ještě více přizpůsobujeme potřebám klientů, protože jej lze využít i v případě péče o děti z důvodu uzavření škol při koronavirové pandemii."

Nejvíce volných míst je v retailu, strojírenství a dopravě
Množství nabídek logicky nejvíce propadl v oborech, které jsou postižené nejvýrazněji - tedy v gastronomických službách a v cestovním ruchu. Naopak nejmenší negativní dopad má koronavirová krize na nabídku míst v retailu, dopravě, IT, energetice a službách. Tabulka ukazuje percentuální porovnání se situací v loňském roce, co do absolutního počtu nabídek momentálně vede retail, strojírenství a doprava.

"Koronavirová opatření mají vliv i na stavebnictví. Zde je ale situace dvojsečná - na jednu stranu došlo k útlumu činnosti, na druhou stranu jsou stavební firmy nuceny narychlo shánět nové síly náhradou za zahraniční pracovníky z východní Evropy, kteří museli odcestovat mimo ČR," říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Zájem o nabízená místa v březnu klesl, nyní opět roste
V prvních týdnech karantény nevyčkávali jen zaměstnavatelé, klesl i zájem o nabízená místa. V březnu se snížil počet reakcí o více než 60 %, v druhé polovině dubna však nastalo oživení a počet reakcí byl o 10-20 % vyšší než ve stejných týdnech loňského roku. Dá se očekávat, že s uvolněním karanténních opatření poptávka po nových místech skokově poroste.

"Profesia již v březnu zareagovala na vzniklou situaci a nabídla zaměstnavatelům, kteří chtějí být připraveni na oživení výroby, možnost využít novou online službu pro nábor. Video pohovory sníží riziko, že firmy kvůli rušení pohovorů přijdou o kvalitní uchazeče, ulehčí situaci i uchazečům o práci, kteří se kvůli odkládání termínů mohou dostat do těžké situace," uzavírá Michal Novák.

Autor: Markéta Ciňková

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »