InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Podle průzkumu Češi grilují jednou za 14 dní a nejčastěji si připraví vepřové a kuřecí maso z hypermarketu

13.05.2020
Grilování jednou za 14 dní s rodinou a doma na zahradě. Nejčastěji se připravuje vepřové a kuřecí maso spolu se zeleninou, sýry a přílohou je pečivo. Suroviny pro grilování se kupují nejčastěji v hypermarketu. Přesně takhle vypadá příprava a samotné grilování u většiny Čechů, vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Tesco.
Foto: pixabay.com
Ledoví muži nám sice tento týden grilování na chvíli pozastaví, ale o víkendu se již budeme moci opět oddávat této činnosti. Pravidelně přitom griluje 81 % Čechů. Nejčastěji rozpálí gril jednou za 14 dní (30 %) či jednou do měsíce (27 %). Několikrát týdně pak griluje 5 % Čechů. V souvislosti s pandemií omezovala lidi především skutečnost, že neměli s kým grilovat (45 %). Problém s tím, že neměli kde grilovat uvedlo 12 % a strach pak zamezil grilování 11 % Čechů. Samotná frekvence grilování zůstane i po odeznění pandemie beze změny, uvedlo 69 % respondentů, naopak častěji se ke grilu postaví 29 %.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že grilování je rodinnou záležitostí (82 %), s přáteli pak griluje 16 % dotázaných. Nejčastějším místem pro grilování je zahrada (78 %) a prostory u přátel (13 %). Jen 2 % pak využívají veřejně přístupná místa.

Pomalu přestává platit tvrzení, že grilování je čistě mužskou záležitostí, s tímto názorem souhlasí 55 %. Pokud jde o to na čem grilovat, tak jednoznačnou preferencí je klasický gril a dřevěné uhlí (51 %), běžné dřevo pak využívá 19 %, elektrický gril 14 %, plynový 10 % a lávové kameny 5 %. V tom, co na gril umístit, vládne vepřové (39 %) a kuřecí maso (37 %), zbytek masného sortimentu už pak výrazně zaostává - klobásy (9 %), vuřty (6 %), hovězí a hamburgery pak shodně po 3 %. Maso na grilování si pak 85 % respondentů raději připraví samo, zbytek preferuje již namarinované.

Mezi další produkty, které vedle masa míří na gril, patří zelenina (70 %) a sýry (66 %). Pouze maso pak griluje 9 % Čechů. Jako přílohu nejčastěji volí pečivo (87 %), zeleninu (75 %) a saláty (41 %). V tom, kde věci na grilování pořídit mají Češi jasno, 71 % ho nakupuje v hypermarketech, 24 % u svého řezníka a jen 2 % online. Na trend nakupovat věci pro grilování ve větších obchodech reagovala i společnost Tesco. " Naše nová řada produktů Grill Master nabízí nejoblíbenějších výrobky včetně širokého výběru mas, sýrů, zeleniny nebo omáček. Více než 70 produktů tak určitě uspokojí všechny milovníky grilování, a to i ty, kteří třeba masu zrovna neholdují. V nabídce nechybí ani produkty od českých výrobců," doplňuje Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel Tesco pro ČR.
Autor: Václav Koukolíček

Další články z rubriky LifeStyle

Díky koronaviru propadla řada Čechů kouzlu sledování televize, nově i té online

Pandemie koronaviru ovlivnila nejen průmysl, obchod a školství, ale i české domácnosti. V těch můžeme sledovat značný nárůst sledovanosti televize, nově i té online. Z dat televize přes internet Lepší.TV vyplývá, že za měsíce říjen a listopad ...

Jak si zvolit sport na základě vaší osobnosti?

Pro pevné zdraví a dobrou fyzickou kondici se obecně doporučuje sportovat se střední zátěží minimálně třicet minut denně pět dní v týdnu. Existují sto ...

Pánské mikiny pro každou příležitost

Mikiny byly dříve brány jako sportovní outfit. Chceme vám ukázat, že se dají mikiny nosit na různé příležitosti. Mikiny budete milovat díky pohodlnému ...

Čtvrtina Čechů začala kvůli koronavirové krizi běhat více než před ní. Mají více času a potřebují si vyčistit hlavu

Koronavirová krize potvrdila pozici Čechů jako národa běžců. Hned čtvrtina sportovců začala v důsledku současné situace běhat ještě více než dříve, uk ...

Nejlepší investice je do zážitků

Říká se, že nejlepší investice je do sebe a je to pravda! Někdo rád utrácí za hmotné dárky, kupuje si drahá auta, parfémy, kabelky a neustále obměňuje ...

Doporučujeme



Pátek 4.12.2020
Počasí v ČR
Počasí v regionech »






Copyright © 1/2009-2020 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.