InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Od pondělí bude povolena mezinárodní autobusová a železniční doprava

09.05.2020
Vláda schválila obnovení mezinárodní dopravy, která byla zastavena od půlky března. Přes hranice tak od pondělí mohou opět jezdit vlaky a autobusy, pokud se pro to dopravci rozhodnou a bude zájem cestujících. Na hranicích s Rakouskem a Německem se otevírají další přechody. Pro osobní dopravu lze využívat i přechody, které byly určené pro pendlery, stále platí, že jsou otevřené od 5h do 23h. Nadále platí, že při návratu do České republiky je vyžadován negativní PCR test na koronavirus. Pokud člověk při kontrole na hranicích nepředloží potvrzení, musí nastoupit do karantény na 14 dní nebo se nechat otestovat do 72 hodin od překročení hranic.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Železniční doprava
Mezinárodní železniční doprava bude postupně obnovována v souvislosti s rozvolňováním opatření v sousedních státech. U mezinárodních linek jedná Ministerstvo dopravy o postupném zavádění vybraných vlaků a navyšování provozu v různých termínech od června až do období letních prázdnin.

Vnitrostátní doprava postupně najíždí na obvyklý provoz. Od 15. května 2020 dojde k plnému provozu rychlíků objednávaných státem na tratích:
- R9: Praha - Havlíčkův Brod - Brno
- R16 Praha - Klatovy - Železná Ruda
- R17 Praha - Tábor - České Budějovice / Třeboň - České Velenice
- R20 Praha - Děčín

České dráhy reagují na poptávku krajů a navyšují rozsah dopravy. Od pondělí 11. května se tak například rozšíří doprava v Královéhradeckém kraji. K navýšení dopravy došlo již od 1. května v kraji Pardubickém a Olomouckém.

Autobusová doprava
Povolení mezinárodní dopravy se týká také autobusové dopravy. Dopravce Regiojet postupně začíná provozovat linky do zahraničí a prodávat jízdenky na letní sezónu. Ve vnitrostátní autobusové dopravě mohou lidé využívat čím dál více spojů. Například dopravce Arriva obnovil dálkové linky z Teplic do Prahy nebo ze Špindlerova Mlýna přes Vrchlabí a Jičín do Prahy.

Osobní silniční doprava
Cestování do zahraničí osobním autem záleží na míře opatření v sousedních zemích. Na hranici s Německem vláda určila nové tři přechody - všechny budou fungovat v době od 5h do 23h:
- Dolní Poustevna - Sebnitz
- Soběnice, Hřensko - Schmilka
- Kraslice - Klingenthal

Hraniční přechody, které primárně využívali pendleři, budou od 11. května zpřístupněné všem cestujícím. Po návratu ze zahraničí je vyžadován negativní test na koronavirus nebo karanténa (výjimky pořád platí pro řidiče mezinárodní nákladní dopravy, autobusů).

Letecká doprava
Jediným letištěm, kam mohou cestující osobního komerčního letu přistát, zůstává Letiště Václava Havla v Praze. Letecká doprava je pořád v útlumu, ale i tento způsob dopravy cestujících se pomalu dává do pohybu. Z pražského letiště nově denně odlétá pravidelná linka Praha - Amsterdam společnosti KLM. V provozu zůstaly i dvě pravidelné linky, které pražské letiště odbavovalo i v době pandemie. Konkrétně se jedná o let společnosti Belavia do Minsku, který létá třikrát týdně a linku Praha-Sofie od Bulgaria Air, která odlétá z Letiště Václava Havla dvakrát do týdne. Od 21. května se do pravidelného provozu zařadí také let společnosti Eurowings z Prahy do Düsseldorfu. Nejprve bude létat do 1. června pouze dvakrát týdně (čtvrtek a neděle), od začátku června poté společnost počítá s pravidelnými denními odlety. České aerolinie obnovují lety do destinací:
- Od 18. 5. 2020 Amsterdam Frankfurt nad Mohanem, Paříž a Stockholm
- Od 24. 5. 2020 Kyjev
- Od 25. 5. 2020 Oděsa a Bukurešť

Vodní doprava
Vnitrozemská vodní doprava je bez omezení. Státní podniky povodí zajistily proplavování lodí na všech vodních cestách. V rámci vltavsko-labské vodní cesty lze proplouvat plavebními komorami, Státní plavební správa informuje na svém webu o provozní době na této vodní cestě. Stejně tak lze proplouvat komorami na Baťově kanále a řece Moravě v úseku Otrokovice-Rohatec.
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »