InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Práce na úkor soukromí: 30 procent IT zaměstnanců nestíhá a je ve stresu

05.05.2020
Také v Česku platí, že práce v IT firmách je velmi dobře placená. Nadstandardní výdělky zaměstnanců v technologickém sektoru jsou ale často vykoupené ztrátou volného času a soukromého života. Dokládá to čerstvá studie společnosti Kaspersky, podle níž téměř třetina zaměstnanců svou práci nestíhá - často tak pracují přesčas a ve stresu.
Foto: pixabay.com
Výzkum upozorňuje na "lidskou stránku" práce v kontrastu s kybernetickou bezpečností a poukazuje na to, čemu musí IT zaměstnanci v důsledku narušení soukromí čelit. Podle zprávy muselo 30 procent z nich kvůli práci opustit důležitou soukromou událost, 32 procent pracovalo přes noc a více než čtvrtina (27 %) dokonce musela zrušit dovolenou.

Zásek v práci
"Práce v IT nikdy nebyla prací od 9 do 17 hodin, hodně údržby a změn se děje mimo pracovní dobu či o víkendech. IT pracovníci ale nesmějí chybět ani jako podpora uživatelů a systémů v běžné pracovní době. Takzvaný "zásek v práci" když se něco děje známe všichni," upozorňuje na specifika práce ajťáků Petr Loužecký, ředitel cloudových služeb společnosti Algotech.

"Za více než 20 let co jsem v oboru, bych mohl vyjmenovat desítky událostí, které vyžadovaly nasazení IT snad ve všechny myslitelné svátky, noční časy a přinesly desítky hodin řešení mimo běžnou agendu," uvádí Loužecký a zároveň dodává, že tyto události jsou obvykle velmi zajímavé a často bývají zdrojem veselých historek.

Změnu částečně přináší cloud
Díky cloudovým službám už lokální IT nemusí řešit vše - běžnou údržbu, ale i bezpečnost dnes zvládají IT týmy poskytovatele, které jsou non-stop dostupné ve směnném provozu. "Celodenní režim podpory tohoto typu si ale běžné společnosti nemohou dovolit, a proto jejich IT kolegové často drží pohotovostní hodiny mimo pracovní dobu, kdy jsou stále ve střehu, z čehož pochopitelně může pramenit stres či ovlivnění osobního života," upozorňuje Loužecký.

Studie uvádí, že stres související s prací zasahuje do rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, snižuje efektivitu a motivaci zaměstnanců, přičemž 76 procent z nich má pocit, že jim stres ovlivňuje osobní vztahy a 16 procent uvádí, že kvůli tomu dokonce opustili své současné zaměstnání.

Zvyšte efektivitu práce na home office
V Česku proto vznikl nástroj nazvaný Bear Inspector určený vývojářským týmům, který dokáže hlídat efektivitu práce, ale umí také upozornit na přehnané nebo nedostatečné vytížení jednotlivců. "Bear Inspector analyzuje kvalitu kódu i rozložení úkolů mezi jednotlivé pracovníky. Pomáhá zejména manažerům v lepším rozhodování na základě dat a IT týmům díky tomu dokáže ušetřit nejen práci, ale také spoustu peněz - mohou to být klidně až desítky procent ročních nákladů," vysvětluje Miroslav Fuksa, ředitel společnosti Coding Bear, která službu Bear Inspector aktuálně nabízí zdarma ve verzi určenou pro home office.

Výzkum IT společnostem také doporučuje, aby zvážily úroveň stresu svých pracovníků, a to především v současné době, kdy jich řada pracuje z domova a snaží se udržet svou produktivitu. Stres totiž může firmám přivodit celkové snížení efektivity zaměstnanců, ovlivnit výkonnost a v důsledku vést k finančním ztrátám.


Autor: Jan Pastor

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »