InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

České páry chtějí počít na jaře, ale můžou?

04.05.2020
Bující příroda a teplé počasí inspirují české páry k založení rodiny. Zájem o asistovanou reprodukci (IVF) podle lékařů každoročně v jarních měsících roste. Letošní plození pomocí IVF ale brzdí omezený provoz klinik kvůli epidemii koronaviru. Nával pacientů proto tento rok lékaři čekají především v září a říjnu.
Foto: pixabay.com
"Jaro je pro mnoho lidí obdobím nových začátků, kdy si dělají plány na zbytek roku. Využívají proto duben, květen a červen k návštěvě klinik asistované reprodukce. Nyní fungujeme v omezeném režimu, zájem párů je ale i přesto obrovský. Telefon s žádostmi o objednání mi teď zvoní nepřetržitě," říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Šance neplodných párů jsou však podle MUDr. Pavla Otevřela z brněnské kliniky Reprofit stejné bez ohledu na to, v jakém měsíci si pro pomoc lékařů přijdou - nejvhodnější roční období k početí neexistuje.

"Lidé pro úspěšné zplození dítěte nepotřebují na rozdíl od některých savců speciální klima nebo teploty. Nemáme ani říji, při které bychom byli plodní pouze v určitou roční dobu. Tím, že má žena ovulaci každý měsíc, může otěhotnět kdykoli," vysvětluje MUDr. Otevřel.

V prvních třech měsících těhotenství ale hrozí vyšší riziko potratu a zejména ženy, které podstoupily IVF, mají obavu, aby o vytoužené dítě nepřišly. Je proto dobré zvolit takové období, kdy mohou více odpočívat. Ideální bývá právě květen nebo červen.

"Pracovní i medicínský rok je rozdělený na dvě části. Odpočinkovými měsíci bývají zpravidla prosinec, leden a poté červenec a srpen. V létě už za sebou obvykle máme pylovou sezónu a zároveň je dostatek času do příchodu podzimních viróz a chřipek. Letos situaci samozřejmě komplikuje epidemie koronaviru," říká MUDr. Machač.

Zatímco pro začátek těhotenství jsou jarní a letní měsíce zpravidla vhodné, rodit v parném létě není nic příjemného. Mnoho žen podle lékařů plánuje těhotenství tak, aby jim poslední trimestr do horkých měsíců nevycházel. I při vyhledání odborné pomoci asistované reprodukce je ale třeba počítat s tím, že dítě nemusíme mít "hned".

"Přicházejí k nám páry, které mají o IVF zkreslené představy. Myslí si, že úspěšnost je 100 % a že otěhotní do měsíce. Tak tomu ale není. Zásadní je vždy odhalit důvod, proč pár nemůže dítě počít. Jakmile diagnózu stanovíme, jsme schopni například říct, že v rozsahu 3-6 měsíců otěhotní. Roli ovšem hraje jak diagnóza, tak věk páru," připomíná MUDr. Machač.
Autor: Bc.Dominika Cardová

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »