InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Tipy, jak prát prádlo v době virové

15.04.2020
Pro ženy pečující pravidelně o domácnost není praní prádla složitá činnost, je to jen jedna z mnoha povinností v domácnosti. Jak správně prát se nejdříve učíme od našich babiček a maminek, postupem času získáváme vlastní zkušenosti a učíme se z vlastních chyb. Jen si vzpomeňte na ten okamžik, když jste zapomněli červené tričko při praní bílého prádla nebo jak vás naštvala košile zmenšená o velikost kvůli praní na vysokou teplotu. Podruhé tuhle chybu neuděláme! Každý z nás však někdy potřebuje pomocnou ruku, zejména v neobvyklých situacích jako je tato.
Foto: pixabay.com
Jak fungují prací prostředky
Prací prostředky odstraňují nečistoty, skvrny, mastnotu a špínu z oděvů. Zaručují hygienu a čistotu. V průběhu let byly vyvinuty vysoce kvalitní detergenty, které důkladně odstraňují nečistoty a špínu z hlubších vrstev oblečení. Při normálních podmínkách stačí dodržovat instrukce pro praní na štítku oděvu a pokyny pro dávkování na obalu prostředku, abychom dosáhli požadovaného pracího účinku.

V současné situaci se ale většina z nás ptá na úplně nové otázky: Musím si prát oblečení ihned po návratu domů z obchodu nebo procházky s dětmi? Jak můžu prát oblečení, abych se zbavila bakterií a virů? Jaké další kroky můžu podniknout k minimalizaci rizika šíření nemoci?

Tipy, jak prát prádlo se speciální pozorností v těchto dnech
Přečtěte si následující tipy odborníků, které vám můžou sloužit jako návod, jak zacházet s věcmi, které mohou být živnou půdou pro bakterie. Odborníkům se pod lupu dostaly kuchyňské utěrky, ručníky, spodní prádlo, ložní prádlo a oblečení nemocných členů rodiny:

1. Všechny uvedené předměty uložte do samostatného koše na prádlo a perte je vždy zvlášť.
2. Používejte delší prací cykly a vyšší teploty (nad 60 °C).
3. Vyndejte prádlo z pračky okamžitě poté, co je prací cyklus dokončen. Sušte ho venku nebo v sušičce.
4. Použijte prací prášek s bělidlem na bázi aktivního kyslíku nebo prací prostředek s účinkem proti bakteriím a virům. Informace o přítomnosti bělidla v "běžných" pracích prášcích najdete v seznamu složek na obalu. Tato složka se široce používá pracích prášcích určených na každodenní použití, aby zajistila dokonalou bělost a čistotu tkanin, ale nepřidává se k práškům určeným pro barevné prádlo.
5. Důkladně si umyjte ruce po každé fázi praní. Největším rizikem přenosu bakterií je dotyk se špinavým nebo mokrým oblečením.

Čištění pračky
Nezapomeňte, že v rámci péče o čistotu a hygienu byste měli pračku alespoň jednou měsíčně vyčistit. K tomu použijte standardní prací prostředek s bělidlem na bázi aktivního kyslíku a nastavte dlouhý prací cyklus na 60 °C nebo dokonce 90 °C. Pračka by měla být spuštěna bez naplnění. Další informace o čištění pračky naleznete v uživatelské příručce k zařízení.

Jak se zbavit virů a bakterií
Pamatujte, že prací prostředky doporučené pro každodenní použití nejsou navrženy ani testovány na antibakteriální nebo dezinfekční účinky, a to ani když obsahují bělidlo na bázi aktivního kyslíku. Chcete-li zaručit antibakteriální nebo dezinfekční účinek, přidejte do prádla speciální antibakteriální a/nebo dezinfekční prostředek. Ty jsou vytvořeny tak, aby eliminovaly bakterie a/nebo viry. Snadno je rozpoznáte podle informací na obalu.

Uložte prací prostředky bezpečně
Všichni teď trávíme více času doma. Zatímco mnoho rodičů musí pracovat z domova, zvědavé děti a domácí mazlíčci si hrají. Je důležité zajistit bezpečné prostředí. Proto zajistěte, aby všechny chemikálie byly skladovány mimo dosah dětí.




Autor: Hana Pazderková

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »