InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Nebankovky lákají na půjčky bez registru. V čem je jejich zdánlivá výhoda?

14.04.2020
Co jsou vlastně půjčky bez registru a jak to, že je mohou nebankovní společnosti poskytovat i pod dohledem České národní banky? Na jaké zdánlivé výhody půjček bez registru nebankovky lákají a na co si dát pozor především?
Ilustrační snímek | Foto: WAYHOME studio / Shutterstock.com
Co nebankovky nabízejí jako půjčku bez registru?
Samotný název "půjčka bez registru" je pojmenováním skupiny úvěrů, kterou můžeme rozdělit do dvou základních částí, což je:
- v prvním případě v podstatě půjčka pro dlužníky, kdy nebankovka sice prověří žadatele v registrech dlužníků, nicméně pokud v nich najde záznam o jiném aktivním dluhu, neposuzuje jej tak přísně jako banky, dovolí žadateli vyšší míru zadlužení, i s vyšším rizikem nesplácení, další dluh mu do registru připíše,
- ve druhém případě jde o úvěry úplně pro všechny, poskytované těmi nebankovními společnostmi, které s registry vůbec nespolupracují, tedy do nich ani nenahlížejí a ani do nich klienta s novým dluhem nezapisují, jinými slovy poskytované těmi nebankovkami, které zadlužení klienta příliš nezkoumají. Jak je to vůbec možné?

Podívejme se do zákona o spotřebitelském úvěru
Tento zákon zavedl mnohem přísnější pravidla pro poskytovatele, než tomu bylo kdy dříve v novodobé historii Česka. Jedná se o zákon č. 257/2016 Sb., který mimo jiné definuje podrobná pravidla poskytování úvěrů spotřebitelům, a to od nejmenších několikasetkorunových rychlých půjček, až po milionové hypotéky.

Zákon stanovil podrobná pravidla pro inzerování nabídek, pro informování spotřebitele o obchodních podmínkách, zejména o ceně úvěru, pro proces schvalování žádostí, také pro vlastní průběh splácení, možnosti předčasného splacení, mimořádných splátek nebo omezení maximálních sankcí za nesplácení.

Ke zjišťování bonity hovoří zákon jen obecně
Jak tedy mohou nebankovní společnosti nespolupracovat s registry dlužníků? Odpověď je snadná - výčet povinností v oblasti zjišťování úvěruschopnosti žadatele je dost vágní. Najdeme jej zejména v § 84 s názvem Informace poskytované spotřebitelem.

Poskytovatel je sice povinen si ověřit jak informace poskytnuté žadatelem, tak i informace z jiných zdrojů, ale jen do "přiměřené a nezbytné" míry. Informace z jiných zdrojů jsou zákonem nazývány jako "nezávisle ověřitelné údaje". Ani slovo o registru dlužníků.

Proto nebankovkám, které nabízejí úvěry bez nahlížení do registru, stačí, aby si ověřily, že žadatel má dostačený movitý či nemovitý majetek na to, aby splacení dluhu pokryly exekucí. Prozatím je v České republice totiž možné prodat v exekuci nemovitost již od dluhu ve výši 30 tisíc korun. S vysokými poplatky a úroky za půjčky bez registru je velmi snadné se nad tuto hranici dostat.

Najdeme u půjčky bez registru nějakou výhodu?
Výhoda je v podstatě pouze jedna - snadno a rychle dostupné peníze i pro dlužníky, pro takzvané problémové klienty, kteří by jinde úvěr nedostali. Pak už narážíme jen na samé nevýhody, jako jsou vysoké poplatky, vysoké úroky, celkově velmi vysoká cena (RPSN), rychlá exekuce. Tyhle úvěry naprosto neodpovídají desateru zodpovědného zadlužování.

Typické jsou i krátké doby na splacení celého dluhu nebo vysoké poplatky za prodloužení splatnosti, díky kterým se dluhová spirála roztáčí stále rychleji. V současnosti koronavirové krize sice máme moratorium na splácení půjček, kdy jsou splátky na půl roku (na žádost dlužníka) povinně odloženy, ale úroky narůstají i nadále, a to až do výše 9 % p.a. Ty bude klient muset po skončení moratoria doplatit také, o ně se celkový dluh zvyšuje.

Může do registrů nahlédnout i spotřebitel?
Ano, je to možné, registry jsou veřejné, je proto možné požádat o výpis z nich. K dispozici je například stránka Kolikmam.cz, kterou provozuje Czech Credit Bureau, a.s., provozovatel Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací, či Registru platebních informací, jinými slovy provozovatel bankovního a nebankovního registru dlužníků.

Na závěr chceme varovat před podvodným registrem s názvem Centrální registr dlužníků České republiky neboli CERD. Nabízí za úplatu (většinou 1 000 Kč) vydává potvrzení o bezdlužnosti. Ta jsou však falešná a bezcenná, neboť CERD není zapojen do legálních dlužnických registrů. Doména i služba jsou registrovány v USA, proto na provozovatele služby české orgány trestního řízení nedosáhnou, zbývá jen možnost varování před tímto podvodem.

Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »