InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Mladý youtuber Kovy řeší dějiny. Chce změnit výuku dějepisu na školách

26.03.2020
Výuka moderních dějin na našich školách končí často u druhé světové války a mnohdy ani na tu nezbývá dostatek času. To je zjištění, o které se opírají tvůrci nového snímku v čele s mladým youtuberem Karlem "Kovy" Kovářem, jenž má s nedostatečnou výukou dějepisu vlastní nedávnou zkušenost. Proto se vydal napříč republikou, aby zmapoval situaci a pomohl hledat řešení. Dokument Kovy řeší dějiny uvede ČT2 v premiéře v úterý 31. března ve 20.55 hodin.
Foto: ceskatelevize.cz
"Ozvali se nám studenti ze škol, kde je situace neutěšená. Objeli jsme celou republiku a vyzpovídali je. A pak jsme se jeli podívat za těmi učiteli, kteří výuku moderních dějin stíhají a ještě navíc ji umí dělat poutavě. Abychom ukázali, že to jde," popisuje vznik filmu Kovy.

Byť se na některých školách výuka dostane alespoň k roku 1989, i tak často trpí všeobecným problémem českého školství. "Tím nejhorším rysem současné výuky dějepisu je pravděpodobně to samé, co v mnoha jiných předmětech, tedy biflování oddělených faktických informací bez jejich propojení, smysluplného příběhu, širšího kontextu, mnohdy bez samostatné nebo kolektivní práce, bez náležité diskuse, bez ponoru do hlubších souvislostí a kontroverzí. Samotné moderní dějiny se zpravidla nestihnou probrat, případně jen velmi povšechně," říká režisér Ivo Bystřičan a dodává: "Naději vidím u všech učitelů, kteří se o proměnu snaží. Je potřeba podpora ze strany rodičů, ředitelů škol a ministerstva školství, ale hlavně to vyžaduje změnu, jak se učí učit na pedagogických fakultách. Tam se zpravidla nezměnilo za poslední dekády mnoho a je potřeba tuto zrezivělou brzdu uvolnit."

"Jedná se o výrazný sociální problém, kdy pojetí výuky dějepisu neodpovídá potřebám společnosti svobodně, protože informovaně, se rozhodovat," dodává kreativní producentka Lenka Poláková. Kovy se často ve svých autorských videích na sociálních sítích zabývá zpracováváním společenských témat a v televizním dokumentu se rozhodl vyrazit do terénu za přímými aktéry. Objekty jeho zájmu se stali učitelé, rodiče, ředitelé škol, pedagogické fakulty, školní inspekce i sám ministr školství. Film ukazuje mladou generaci, kterou je potřeba brát vážně, i učitele, kteří svým vlastním zájmem a úsilím každodenně ukazují, že výuku moderních dějin napravovat lze.

Kovy: Znalost moderních dějin je nezbytná k hlubšímu pochopení současnosti

Jak Vás napadlo téma dokumentu?
Vlastní zkušenost. K tématům jako studená válka, pád berlínské zdi nebo porevoluční dění v České republice jsme se dostali až v maturitním semináři. Moderní a soudobé dějiny nám přitom mají potenciál pomoci lépe chápat současnost.

Když jste mluvil se studenty napříč republikou, zjistil jste, že je to někde lepší?
Ozvali se nám studenti ze škol, kde je situace neutěšená. Objeli jsme celou republiku a vyzpovídali je. A pak jsme se jeli podívat za těmi učiteli, kteří výuku moderních dějin stíhají a ještě navíc ji umí dělat poutavě. Abychom ukázali, že to jde.

Vidíte možné řešení?
Určitě, ale je důležité, aby se zapojili všichni aktéři. Nikdo to zázračně nevyřeší a změna musí jít takzvaně "odspodu". Studenti by měli projevit zájem a dát najevo, že se o té látce něco dozvědět chtějí, rodiče tolerovat, že bude výuky možná probíhat jinak než za jejich dob. A být připraveni vysvětlit, proč byl třeba dědeček nebo babička v KSČ. Motivovaní učitelé by se měli snažit měnit zaběhlé školní vzdělávací programy a ředitelé by jim ideálně neměli házet klacky pod nohy. A ministerstvo může pomoci dobře odvedenou revizí rámcových vzdělávacích programů.

Proč je podle Vás potřebné znát moderní dějiny?
Studenti sami často zmiňovali, že nám jejich znalost může pomoci neopakovat chyby, které už lidstvo v minulosti udělalo. Osobně si myslím, že jsou klíčem ke kontextu, který je nezbytný k hlubšímu pochopení současnosti.

Jaké to pro Vás bylo spolupracovat s televizním štábem?
Jsem zvyklý na vlastní scénář, stativ a kameru. Takže to bylo něco úplně nového. Všechno ale probíhalo skvěle. Režisér Ivo Bystřičan je velký profesionál a doufám, že ze společné spolupráce vzejde dokument s potenciálem otevřít debatu na toto téma v širší společnosti. Tak jsem sám moc zvědavý.
Autor: Česká televize

Další články z rubriky Koktejl

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví a obranyschopnost, pomalejší stárnutí i lepší psychické rozpoložení. Chcete tyto efekty ještě ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »