InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Nepodceňujte sílu antioxidantů! Chraňte své zdraví

24.03.2020
Protože zdraví je to nejdůležitější, co máme, je potřeba se o něj dobře starat a chránit ho. Náš imunitní systém bychom měli neustále posilovat dostatečným příjmem vitamínů, tekutin a vyvážené stravy. Součástí této stravy by také měl být dostatek antioxidantů.
Foto: pixabay.com
Co jsou antioxidanty?
Buňky v našem těle jsou neustále pod palbou škodlivých látek. Zdrojem těchto škodlivin bývá například:
- znečištěné životní prostředí,
- stres,
- kouření,
- nevhodná strava,
- plísně.

Tyto škodlivé látky vytvářejí v našem těle nestabilní molekuly, tzv. volné radikály, kterým chybí jeden elektron. Volné radikály se tento chybějící elektron snaží ukrást ze zdravých buněk, které tím poškozují.

Boj proti volným radikálům
Naše tělo se s těmito radikály umí do určité míry vypořádat, ale pokud množství volných radikálů přesáhne určitou míru, může docházet k rychlejšímu poškozování buněk a tkání. Právě antioxidanty pomáhají tomuto poškozování zabraňovat, protože mají jeden elektron navíc, kterým krmí volné radikály, a tím je neutralizují.

Kde antioxidanty najdeme?
"Protože mezi nejsilnější antioxidanty patří hlavně vitamíny A, C a E, nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v kakaových bobech nebo potravinách bohatých na fotochemikálie, tedy barevné pigmenty. Patří mezi ně čaje i koření," vysvětluje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy.

Přirozenost na talíři
Aby byl náš boj proti volným radikálům co nejúčinnější, měli bychom jíst co nejširší spektrum antioxidantů, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují. Držet bychom se měli hlavně přirozených antioxidantů a po chemicky upravených přípravcích a vitamínech sahat až jako po záložním plánu. Současně ale platí i pravidlo všeho s mírou.

Z kategorie ovoce jsou na tom nejlépe:
borůvky, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny a jiné druhy lesního ovoce, třešně, hrozny, švestky apod. Uvádí se také rakytník či exotické ovoce jako aronie, acai, citrusové plody či kiwi.

TIP Věry Burešové, hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE
"Správná porce ovoce by měla být o velikosti rozevřené dlaně nebo misky. Pro vyšší sytící efekt můžeme doplnit o několik lžic polotučného tvarohu a přidat semínka nebo ořechy. Ovoce lze konzumovat také jako čerstvé smoothie. Koho ovoce nadýmá, je možné jej povařit se špetkou skořice a hřebíčkem. Při redukci hmotnosti se vyvarujte banánům a hroznovému vínu, které obsahují nejvíce cukru."

U zeleniny platí to samé pravidlo - čím sytější barva, tím větší obsah antioxidantů, takže větší množství antioxidantů má třeba:
brokolice, špenát, rajčata, avokádo, paprika, kapusta, mrkev nebo červená řepa, ale zapomínat bychom neměli ani na cibuli nebo česnek.

Skvělým zdrojem je například skořice, majoránka, oregano, kurkuma, rozmarýn, kopr, máta, šalvěj, tymián nebo hřebíček. Mezi další potraviny bohaté na antioxidanty patří rostlinné oleje, zejména panenský olivový, celozrnné výrobky, luštěniny, houby, ořechy nebo kakaové boby (ideálně nepražené, ale antioxidanty obsahuje i kvalitní hořká čokoláda).

Vysoký obsah antioxidantů mají i některé nápoje, například hroznová šťáva, červené víno nebo zelený čaj. Zejména čaj matcha obsahuje díky svému zpracování velké množství antioxidantů.




Autor: Renata Faltejsková

Další články z rubriky Zdraví

Denní světlo a sluneční paprsky pomáhají s posilováním imunity. Pomohou i v boji proti virům?

S příchodem jara přibývá slunečních paprsků, jejich blahodárné účinky na naše zdraví i psychiku si však nyní můžeme užívat pouze v omezené míře. O to více bychom však měli své tělo vystavovat slunci a čerpat jeho energii a sílu, která podle ...

FYZIOterapie bez návštěvy ordinace: pacientům doma radí fyzioterapeuti přes telefon nebo videohovor

PRAHA - Díky včasným hygienickým opatřením zůstala v plném chodu jen některá fyzioterapeutická pracoviště, která se dál snaží pomáhat lidem. Pacientům ...

Tuberkulóza číhá - někdy pod povrchem. Ohrožuje transplantované a pacienty na biologické léčbě

Tuberkulóza, která tiše spí v těle, nehlásí se kašlem, pocením ani únavou, není vidět na rentgenu. Projeví se ve chvíli, kdy její nositel podstoupí tr ...

Šedý zákal už není strašák: místo jehly laser, místo tlustých brýlí zázračná čočka

Vážná oční choroba, při níž dochází k zakalení oční čočky, ohrožuje kvalitu zraku a může dokonce způsobit slepotu... Za posledních třicet let ale zazn ...

7 chyb, kterými nejvíce škodíme našim očím. Děláte je také?

Přestože zrak je nejdůležitější smysl, příliš o něj nedbáme. Spíš očím zbytečně "nakládáme". Přílišná zátěž a zlozvyky se ovšem mohou na kvalitě viděn ...

Doporučujeme



Sobota 28.3.2020
Počasí v ČR
Počasí v regionech »






Copyright © 1/2009-2020 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.