InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Jak obléct miminko do šátku, aby mu bylo příjemně po celý rok: Ideální volbou je merino

17.03.2020
Těšíte se na nošení miminka, ale nejste si jistá, jak se oblékat, aby bylo vám oběma příjemně? Jaro je fajn. Ale v létě se potíte a v zimě se obáváte, aby děťátko nemrzlo? Máme pro vás pár rad, jak si nošení užívat po celý rok. Jednoduchým řešením je dětské funkční oblečení.
Foto: Petra Evans
Hlavním pravidlem je vnímat pocity sebe a miminka. Poznávacím znamením je dítko neklidné, nespokojené. Jedním z důvodů jeho protestů může být právě tepelný diskomfort. Předcházet mu pomůžou tyto tipy.

Jaro provázejí výkyvy teplot
Na jaře zdánlivě nehrozí horko ani zima. Ale nepříjemné mohou být výkyvy teplot. Proto dokonale využijete vysoké termoregulační vlastnosti merino oblečení pro děti, které v chladu hřeje a v teple odvádí horko od těla.
Pod nosící bundu nebo mikinu postačí děťátku merino body, případně tenká mikinka. Vždy je důležité zateplit nožky. Budou se hodit merino tepláčky, ponožky a zateplené merino botičky. Na hlavičku kukla, která chrání i krček před studeným větrem.

V létě pozor na přehřátí
Léto je kritickým obdobím, protože je velké horko. Nepříjemné může být pocení a pozor na přehřátí. Tenké dětské merino určené na léto, ideálně s příměsí hedvábí, které posiluje chladivé účinky, odvede pot a podpoří ochlazování organismu.
Obléknout stačí body, ve velkém horku může být dítko klidně jen v plence. Vadí-li vám pocení na holé kůži, vložte tenkou látkovou plenku mezi sebe a miminko. Nožičky mohou být bosé, ale chraňte je před sluncem. Pomůže slunečník, stín nebo tenké merino návleky. Na hlavičku se osvědčila čepice s kšiltem a krytím krku.
Pokud nosíte v šátku, vyberte si tenký, může být i s příměsí lnu, bambusu nebo hedvábí. Někdo na léto preferuje vzdušnější nosítko.

Podzim a plískanice
Podzimní oblečení je podobné jako na jaře. Pocitově bývá lezavější počasí, kdy budete rádi za funkční nosící bundu, která zabrání pronikání deště a větru pod vrstvy.

V zimě zateplete nožky
Zima je období, kdy oceníte, jak se s miminkem vzájemně hřejete pod nosícím kabátem.
Na tělo oblékněte merino body s dlouhým rukávem, na nožičky merino spodky, případně ponožky. V zimě je vhodná ještě vrstva navíc v podobě overálku (pozor, aby nebyl příliš krátký), nebo mikiny a tepláčků. Fajn jsou přehrnovací rukávy a nohavičky, aby chránily nožky a ručky.
Důležité je řádně zateplit nohy ještě jednou svrchní vrstvou. Merino ponožky, návleky nebo capáčky udělají své. Nemáte-li přehrnovací rukávky, schovejte dětské prstíky do rukaviček. Na hlavu doporučujeme teplou dvouvrstvou merino kukličku a v případě, že zuří živly, přidejte kapucku nebo přes hlavu přetáhněte vrstvu šátku.
Maminky šátkařky si mohou tepelnou pohodu pojistit ještě i šátkem s příměsí merino vlny.

V pohodě po celý rok
Při výběru správného funkčního oblečení můžete v pohodě nosit po celý rok. Merino se dá vrstvit, a tak ho vždy přizpůsobíte aktuálním podmínkám. Vše dále usnadňují bundy a mikiny nebo krycí kapsy pro nosící rodiče.
Nosíte-li nahoře na svém oblečení, musíte dítě vždy oblékat tepleji a důkladně chránit nožky. Ideální jsou nepromokavé funkční materiály, jako je softshell. Protože nošení před oblečení je častější u větších dětí a začínajících chodců, kteří část procházky stráví mimo vaše tělo, každá maminka si se správným výběrem svrchních vrstev jistě už snadno poradí.

Autor: Eva Kapounková

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »