InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 19.04.2024 [e]
Nové připady:
10
Ukončená očkování:
6 982 252
Hospitalizovaných:
8
Vyléčení:
4 715 630
Aktivní případy:
151
Úmrtí celkem:
43 522

V nouzovém stavu by mohly fungovat autoopravny, banky a další služby, navrhuje Hospodářská komora

14.03.2020
Hospodářská komora České republiky požádala vládu o změny v zákazech platných od dnešní šesté hodiny ranní. "Navrhujeme změny, které reflektují menší nebezpečnost z hlediska zdravotního. Lidé by i v nouzovém stavu měli mít možnost vyřešit si naléhavou opravu svého vozidla, nakoupit nezbytné náhradní díly nebo stavební materiál, ale také vyřešit si neodkladné záležitosti v bance nebo pojišťovně," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že seznam změn umožní prodeje tam, kde je nižší koncentrace zákazníků.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Ze zákazu chce explicitně vyjmout mj. poskytování zdravotnických, sociálních, poštovních a souvisejících služeb (Czech POINT), služeb finančních (bankovních, pojišťovacích), právních (včetně notářských), znaleckých a poradenských (např. účetních, auditorských, daňově poradenských, makléřských a finančně poradenských, technickoporadenských), služeb bezprostředně spojených se stavební výrobou a stavebnictvím, akutních opravárenských a servisních služeb (např. autoopravny).



Hospodářská komora České republiky dnes ustavila pracovní krizový štáb, zasedá od dnešní 14. hodiny. Jeho úkolem je mapovat dopady vládou přijatých opatření proti šíření koronaviru u podnikatelů, pomáhat vládě zmírňovat škody v tuzemské ekonomice a projednávat s ní kompenzace pro firmy a živnostníky.

Hospodářská komora na svých webových stránkách http://www.komora.cz/ zveřejnila důležité informace pro drobné podnikatele i 280 tisíc zaměstnavatelů v zemi. Na stránce je pro ně ke stažení mj. metodická příručka pro účinnou dezinfekci povrchů na pracovištích v souvislosti s COVID-19, nebo praktický rádce, jak mají v těchto dnech postupovat zaměstnavatelé vůči zaměstnancům. Na webu je také seznam opatření, která Hospodářská komora požaduje pro podnikatele v souvislosti se vznikajícími škodami.

Svým 16 tisícům členů z řad živnostníků a firem a 122 svazům, asociacím, klastrům a řemeslným cechům, které zastřešuje, začne dnes večer rozesílat bleskové dotazníkové šetření. V něm bude zjišťovat rozsah předpokládaných dopadů vládou přijatých opatření proti šíření koronaviru na jejich podnikání. V šetření bude mj. také zjišťovat, jak nedostatek respirátorů doléhá také na pracovníky v průmyslu, zejména svářeče, lakýrníky a další profese, kde je potřeba dýchání chránit.

Pracovní krizový štáb také upozorňuje, že současnými problémy jsou i docházející zásoby sanitárních přípravků, kterými prodejny potravin provádějí úklid a utírají pásy u pokladen. "Bohužel zákazníci často zcizují i dezinfekční přípravky a toaletní papíry na toaletách, které jsou provozovány většími prodejnami potravin. Hygienici nám ale vyhrožují, že tyto prodejny zavřou, pokud toalety nebudeme nepřetržitě zásobovat," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Potravin pro občany je ve skladech obchodů dostatek. "Potýkáme se s občasnými výpadky logistiky kvůli nedostatku zaměstnanců, a proto žádáme stát, aby nám pomohl zjednodušit nábor nových pracovníků. Zároveň chci poděkovat všem zaměstnancům obchodů, kteří pracují na maximum, a poprosit zákazníky, aby se k nim chovali příjemně a zbytečně nepanikařili," dodal.

Nábor zaměstnanců přitom komplikují požadavky úřadů, i přestože brigádníci se prodejnám hlásí dobrovolně na výpomoc. Hospodářská komora proto navrhuje vládě, aby ustanovení, podle něhož zaměstnanci provozovatelů potravinářských podniků, kterými se rozumí provozovatelé potravinářských podniků provozující prodej potravin, a to ve všech fázích, kdy uvádějí potraviny na trh a do oběhu (výroba, skladování, prodej), musí dokládat jednak zdravotní průkaz (dle § 19 odst. 2 zák. č. 258/2000 Sb., ochraně veřejného zdraví), a jednak doklad o posouzení zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání (dle § 59 zák. č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách), bylo nahrazeno podmínkou podat čestné prohlášení, v němž zaměstnanec uvede, že netrpí žádným onemocněním, které by znemožňovalo vydání zdravotního průkazu, je zdravotně způsobilý k výkonů činností epidemiologicky závažných spočívajících ve výrobě nebo uvádění potravin do oběhu a v posledních 21 dnech nenavštívil některý ze státu s vysokým rizikem přenosu nákazy koronavirem, označovaný jako SARS CoV-2, který byl jako rizikový stát stanovený vládou ČR.

"Apelujeme také na vládu, aby respirátory a roušky byly zpřístupněné i zaměstnancům podniků, kteří vstupují do kontaktu s klienty. Rozumíme, že v první linii musí být zdravotníci, složky záchranných sborů a podobně. Potřebujeme ale, aby i naši zaměstnanci byli chráněni, například na provozovnách, kde vyřizují mýto, kam přicházejí řidiči ze zahraničí a kteří jezdí po rizikových zemích," dodal Dlouhý.

Na základě krizového opatření vlády se dnes zastavilo také přijímání žádostí o schengenská víza a dlouhodobá pobytová oprávnění na všech zastupitelských úřadech ČR. Jedná se o všechny ZÚ ČR v zahraničí včetně ZÚ nabírající žádosti o zaměstnaneckou kartu v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec Bělorusko, Černá Hora, Filipíny, Indie, Kazachstán, Moldavsko, Mongolsko, Srbsko a Ukrajina.

Hospodářská komora navrhuje, aby zastupitelské úřady pokračovaly alespoň v přijímání žádostí firem o kvalifikované zaměstnance. Zároveň prosazuje, aby pracovníkům ze zahraničí, kterým v těchto dnech vyprší pobytové oprávnění, bylo automaticky prodlouženo, protože se ukazuje, že obchody již mají problém zajistit provoz při stávající personální kapacitě.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek by uvítal, aby vláda co nejrychleji schválila odklad platby daně z přidané hodnoty za měsíc únor. "Pro podnikatele by to byla velká úleva, firmy ji musí uhradit státu do 25. března, ale nemají příjmy," uvedl.
Zdroj: Hospodářská komora ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

ČOI: Respirátor FFP2 Professional, EAN 8932648932646, představuje pro uživatele vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko. Jde o výrobek "Respirátor FFP2 Professional, EAN 8932648932646, TCCS: 02/2020 - LK02, LOT.NDC01-1000" jehož další prodej byl zakázán a ...

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahajuje sektorové šetření odpadového hospodářství

ÚOHS zahajuje rozsáhlé sektorové šetření v oblasti nakládání s odpady. V průběhu následujících dvou let získá informace od všech relevantních subjektů ...

VZP jedná o obnově smluv s nemocnicemi, zohlední regionální potřeby pacientů i moderní trendy v medicíně

Od začátku letošního roku zahájila VZP intenzivní jednání s poskytovateli i zřizovateli nemocnic o obnovení tzv. rámcových smluv. Platnost těch stávaj ...

Bitcoin má nakročeno k překonání hranice 100 000 dolarů. Investiční špičky na akci Deloitte diskutovaly o trendech na trhu

Investujeme proto, že peníze ztrácí hodnotu. Na tom se shodli řečníci na debatě v rámci projektu Technology Fast 50 společnosti Deloitte. Hodnota Bitc ...

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »