InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Lidstvo vyprodukuje ročně množství elektroodpadu, které by zaplnilo přes milion kamionů

13.03.2020
Staré elektro je nejrychleji rostoucí položkou mezi veškerým odpadem, který lidstvo vyprodukuje. Podle odhadů je ho na celé naší planetě každý rok 50 milionů tun. Polovina z toho jsou osobní zařízení, jako počítače, obrazovky, smartphony, tablety a televizory, zbytek budou tvořit větší domácí spotřebiče a zařízení pro vytápění a chlazení.
Foto: pixabay.com
"Množství elektrického šrotu odpovídá 1,15 milionu plně naložených kamionů, stojících za sebou v délce 23 tisíc kilometrů," přibližuje Aleš Šrámek, předseda Asociace recyklátorů elektroodpadu (AREO).

Nejvíce elektroodpadu na osobu se sebere v Norsku, kde každý obyvatel ročně odevzdá nebo vyhodí přes 28 kilogramů. Následují Island (více než 26 kg na hlavu), poté Dánsko a Velká Británie (okolo 24 kg), podobně jsou na tom Nizozemsko a Švédsko.

"Údaje pocházejí ze zprávy Univerzity OSN, což je program Spojených národů zaštiťující 15 různých institucí ve třinácti zemích," upřesňuje Šrámek. Na průměrného Čecha podle studie připadá zhruba 15 kilo elektroodpadu.

Polovinu tohoto množství se u nás daří shromáždit a předat ke zpracování s cílem minimalizovat množství odpadu a znovu využít co největší množství materiálů, které staré spotřebiče obsahují.

Celosvětově se přitom recykluje jen asi 20 % elektroodpadu, což má mimo jiné za následek obrovskou ztrátu cenných surovin z dodavatelského řetězce.

"Vysbírat spotřebiče od občanů a firem ale samo o sobě nestačí," upozorňuje Roman Tvrzník, předseda představenstva společnosti Elektrowin. Ta provozuje největší český kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektra.

"Důležité je, aby se při recyklaci podařilo získat maximum druhotných surovin a zároveň odstranit nebezpečné látky," zdůrazňuje Tvrzník. Jde například o kondenzátory s obsahem PCB, baterie, desky s tištěnými spoji, olovo, rtuť, freon, pentan nebo amoniak. To podle něj garantují jen zpracovatelé, kteří investovali do špičkových technologií a dodržují nejpřísnější mezinárodně uznávané standardy.

"A právě to je společným jmenovatelem pro šest společností, které stály u zrodu AREO," podotýká Šrámek.


Autor: Eliška Paulová

Další články z rubriky Koktejl

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím subjektům škody, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR takzvané programy péče. Tyto ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Milia ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »