InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

České dráhy provádějí preventivní opatření proti šíření koronaviru

12.03.2020
České dráhy v posledních týdnech přijaly řadu preventivních opatření proti šíření koronaviru a tato opatření průběžně doplňují. Ve všech krocích postupují podle pokynů a doporučení státních orgánů, především Bezpečnostní rady státu, Ministerstva zdravotnictví ČR a hygieniků. Probíhá intenzivnější úklid vlaků, byla zahájena preventivní ionizace interiéru souprav, které brání šíření virů, probíhá osvěta ve vlacích především v případě osob přijíždějících ze zahraničí a České dráhy spolupracují se státními orgány na dalších preventivních opatřeních.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
České dráhy rozšířily a zintenzivnily úklid souprav. Při mytí interiéru jsou nyní používány prostředky jiného složení a zvyšuje se také intenzita samotného čištění.

Zvláštní pozornost je věnována dezinfekci všech součástí vybavení, s nimiž přicházejí cestující do styku - kliky, nástupní madla, úchopové části odpadkových košů, ovládací prvky dveří nebo sociální zařízení.

U dálkových vlaků jsou doplňovány během jízdy ve velkých stanicích hygienické a dezinfekční prostředky.

U expresních vlaků vycházejících z pražského depa na relacích Německo a Rakousko (mimo jiné tranzitní země pro směr Itálie a Francie) byla minulý týden zahájena dezinfekce vybraných vozů pomocí ozonového generátoru PROFIZON X. Tímto postupem se zlikvidují viry a bakterie v prostoru celého vozu.

V tomto týdnu došlo k rozšíření dezinfekce vozů prostřednictvím ozónu také u vlaků, které vyjíždějí do Rakouska z depa v Českých Budějovicích.

V mezistátních vlacích jsou umístěny plakáty Ministerstva zdravotnictví ČR s informacemi o příznacích nákazy koronavirem a o prevenci šíření nákazy. Informace jsou v nich uvedené v češtině, angličtině, němčině a italštině.

Byla přijata opatření a v oblasti zásad chování personálu, např. v oblasti hygieny. Probíhá postupné vybavení provozního personálu např. dezinfekčními gely a ubrousky. Společnost dále pořizuje vitamíny pro posílení imunity zaměstnanců. O aktuální situaci v souvislosti s koronavirem zaměstnance informujeme prostřednictvím intranetu.

IZS zahájil namátkové zdravotní kontroly v dálkových spojích ze zemí, kde je nejvyšší riziko zavlečení koronaviru (Německo, Rakousko). České dráhy vytvoří veškeré podmínky pro IZS k této činnosti.

Krizový štáb je v trvalém kontaktu s IZS, Bezpečnostní radou státu a Ministerstvem dopravy ČR.

S účinností od 11. 3. 2020 jsou prováděny návratky částečně či zcela nevyužitých traťových jízdenek týdenních, měsíčních a čtvrtletních za zvláštní jízdné pro cestující 6 - 18 let a žáky a studenty 18 - 26 let beze srážky. Návratek lze uplatnit kdykoliv ve lhůtě do 6 měsíců od prvního dne nevyužití, přičemž za první den nevyužití se vždy považuje 11. 3. 2020 a toto datum rovněž nahrazuje předepsané potvrzení.

Jízdenky s cílovou nebo nástupní stanicí v Itálii lze také vrátit beze srážky.

Kontrolu jízdních dokladů ve vlaku je prováděna v rámci možností bez přebírání dokladů, průkazů a karet do rukou. Předložené doklady kontrolujeme, je-li to možné, pouze vizuálně. Prosíme cestující o spolupráci při snaze o omezení fyzického kontaktu.

Při úhradě jízdních dokladů jsou cestující vyzýváni, aby před platbou finanční hotovostí upřednostnili platbu kartou. Při použití platebních karet nebo elektronických peněženek vyzýváme cestující, aby kartu sami přiložili k platebnímu terminálu.
Zdroj: ČD

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »