InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Na přepáleném fritovacím oleji připravuje pokrmy každá šestá restaurace

11.03.2020
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.
Foto: pixabay.com
Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 82 provozovnách společného stravování a posoudili zde 98 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 16% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení - vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a dále laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura mj. uvádí i možné karcinogenní účinky.

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Přehled všech kontrolovaných subjektů včetně vyhodnocení viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat dílčí zlepšení - v r. 2018 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 26% z kontrolovaných provozoven -, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.
Autor: SZPI

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »