InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Nakupujete pro své děti skutečně tu správnou obuv?

29.02.2020
Na následujících řádcích se budeme věnovat správnosti výběru dětské obuvi a jejich kvalitě. Za poslední roky se sortiment nabízené obuvi bezpochyby velmi rozšířil. Existují kamenné prodejny přímo specializované na prodej dětské obuvi i velké množství takto zaměřených eShopů. Dětskou obuv však dnes zakoupíte i v jiných obchodech, které nejsou na prodej dětských bot přímo zaměřené, jako jsou některé řetězce supermarketů. Mnoho rodičů nyní kupuje dětem boty také v různých prodejnách se sportovním vybavením nebo dokonce na tržnicích. Jak je to však s kvalitou a prospěšností takové obuvi?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Obuv prodávaná v obchodech společně s ostatním spotřebním zbožím bývá často velmi levná, což může působit příznivě, obzvlášť když je zřejmé, že boty dítěti vydrží jen po dobu, než povyroste, navíc je dítě velmi rychle při svých aktivitách opotřebuje a ušpiní. Výrobní cena této obuvi je však vzhledem k výši marží obchodníků a lákavé prodejní ceně velmi malá. To se samozřejmě projeví na úkor jakosti při jejich výrobě, kde kvalita použitého materiálu i prospěšnost pro zdravý vývoj dětské nohy jsou podřadné. Obuv tak bývá nejčastěji zhotovena z levných a neprodyšných syntetických materiálů, které mohou způsobovat nadměrné pocení či různé kožní problémy, často mívají také nekvalitní podrážku. Konstrukce této obuvi bývá často pro dítě a jeho zdavý vývoj nevhodná s možnými ortopedickými následky. Dle české legislativní úpravy musí veškerá prodávaná obuv splňovat pouze zdravotní a hygienickou nezávadnost z hlediska použitých materiálů. Některá obuv prodávaná na tržnicích však mnohdy nesplňují ani tato hygienická kritéria, při výrobě se běžně používají toxická lepidla, těžké kovy nebo karcinogenní látky. Velice často pro své děti rodiče také pořizují obuv různých "prémiových" sportovních značek v mylné představě, že logo známého výrobce sportovního zboží musí být zárukou kvality. Přitom už pouhým porovnáním těchto dětských bot v prodejní ceně v řádech stokorun s provedením pro dospělé v řádech tisícikorun je zjevné, že použité technologie jsou naprosto odlišné. Provedením se taková obuv téměř neliší od té neznačkové prodávané v tzv. hrabacích koších v některých hyper- či super- marketech s potravinami. Taková brandová obuv je tak spíše pro výrobce pouhým reklamním zbožím. Jejím používáním, hlavně u nejmenších dětí předškolního věku, můžeme napáchat na křehkém dětském těle trvalé škody.

Lze se i setkat s takovými excesy, kdy rodiče děti obouvají do obuvi, která není určená k běžnému celodennímu nošení. Přitom veškerá obuv je určena k vymezenému účelu, a podle toho je také konstrukčně vyrobena, liší se nejen vzhledem a tvarem. Typickým příkladem je barefootová obuv pro tzv.bosé obouvání. Je třeba si uvědomit, že dětská nožka těch nejmenších dětí není pouhou zmenšeninou nohy dospělého, je teprve ve vývoji a proto potřebuje min. do tří let věku pevnější opatky pro správné držení kotníků. Chůze bosky je doporučována u dětí pouze po venkovním nezpevněném terénu (park, zahrada, lesní cesta atd.), kde je noha dítěte stimulována vhodněji než fyzioterapeuty doporučovaným šlapáním po pichlavé podložce či sběrem pastelek nohou. Pro povrchy, po nichž však dítě chodí většinu času (asfaltové chodníky, beton, dlažba) je taková obuv ale naprosto nevhodná i pro riziko poranění málo chráněné nohy a přetěžováním Achillovy šlachy. Tato obuv je tak prakticky použitelná pouze jako prevence oděrek či ušpinění nohou při nošení v nezpevněném terénu, což ji dělá pro většinu uživatelů nepotřebnou. Bohužel, ve většině případů, jsou rodiče neseriózními prodejci záměrně mylně informováni o vhodnosti této obuvi pro celodenní nošení. Je možné se setkat i s případy, kdy i obuv do vody rodiče využívají v létě místo klasických sandálů na běžné nošení. Správné to samozřejmě není, tento typ obuvi bývá často vyroben z pryže a je určen výlučně jako koupací obuv chránící plavce před ostrými skalisky či mořskými ježky.

Výrobci kvalitní dětské obuvi vydávají nemalé částky na výzkum a vývoj nových technologií, které přispějí ke zkvalitnění produkce. Při výrobě bot se dbá na hygienické požadavky a zdravotní nezávadnost, na správnou konstrukci a oporu, na výběr kvalitních a prodyšných materiálů i na prospěšnost pro správný vývoj dětské nohy. Přitom spolupracují i se špičkovými designéry, aby obuv byla nejen funkční, ale i líbivá. Mnoho výrobců také vyrábí obuv s membránou (tato vrstva ve svrchní části obuvi zabrání tomu, aby do boty pronikla voda), membránová technologie je rovněž nákladná. Někteří výrobci pak také dobrovolně obuv nechávají certifikovat, aby bylo hned zřejmé, že výše uvedená kritéria tato obuv splňuje. Kvalitní obuv, a obzvlášť usňová (kožená), není proto levnou záležitostí, ale investice do ní se rozhodně vyplatí. Zdravotní problémům, leckdy i doživotním, včetně bolavých zad, se dá předejít pořízením kvalitní obuvi s rozdílem jen několika stokorun, v případě materiálově předražených barefootů za srovnatelnou cenu.

Samostatnou kapitolou je nošení bot "z druhé ruky" z bazarů a inzerátů a obuvi poděděné po starších sourozencích. Pokud je obuv obnošena a sešlápána na podešvích (podrážkách), tak ani případná výměna vnitřní vyjímatelné stélky nezabrání tomu, aby bylo dítě proti své přirozenosti nuceno se přispůsobovat opotřebením po předešlém nositeli, což je v lepším případě nekomfortní, v horším způsobuje zdravotní problémy.

V dnešní době je proto celkem nepochopitelné, proč rodiče šetří na nesprávném místě, tj. na zdraví svých dětí. Přitom oblečení se dnes dá pořídit za rozumné peníze a nespůsobí žádné problémy ani to poděděné po jiném dítěti.

Přes nepřeberné množství eShopů s dětskou a i kvalitní obuví, bychom tuto možnost doporučovali spíše těm, kteří to mají z odlehlého bydliště do nejbližší specializované prodejny daleko. Boty by se měly před nákupem rozhodně dítěti vyzkoušet. Každý střih může dítěti padnout jinak. Navíc číslování velikostí není jednotné a můžete se běžně setkat se situací, kdy o číslo větší obuv je ve skutečnosti menší než vaše vynošené staré boty. Vyhnete se tak nepříjemnostem jako opětovné vracení a zasílání balíčků, nebo tomu, že obuv stejně dobře nepadne a dítě se v ní necítí komfortně. V řadě případů provozovatel eShopu nemá v obuvi žádnou kvalifikaci, neposkytne vám odborné poradenství a výhoda nižší ceny se s účtovaným poštovným a rizikem špatného výběru bez zkoušení stírá.

Nejlepším řešením je tedy návštěva "kamenné" prodejny specializované na prodej dětské zdravotně nezávadné obuvi. Doporučujeme se ale obloukem vyhnout těm prodejnám, které nabízí i mimo certifikovanou obuv také obuv barefootovou. Těmto prodejcům evidentně neleží na srdci prodej té nejvhodnější obuvi pro vaše dítě, ale je pro ně prvořadý business bez ohledu na zdraví vašich dětí. Vyberte si takovou prodejnu, kde vám dokážou nabídnout různé střihy podle tvaru nohou (pro úzké, či široké nožky, nebo vysoký nárt) a kde dokáží zohlednit i zdravotní problémy vašeho dítěte (valgozita kotníků, potřeba protetické vložky atd.). Dobrý prodejce vám odborně poradí, poskytne o každé obuvi relevantní informace a měření, jak obuvi tak i nohou, je u něj samozřejmostí.

Brněnským čtenářům můžeme doporučit známou prodejnu Žirafka na náměstí 28.října 17, kde je správný výběr pro děti prioritou a dostane se vám té nejlepší péče. Mimobrněnským čtenářům přejeme šťastnou volbu, věříme, že poctiví a slušní prodejci kvalitní obuvi se najdou v každém regionu.


Autor: St
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »