InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 25.04.2024 [e]
Nové připady:
16
Ukončená očkování:
6 982 251
Hospitalizovaných:
7
Vyléčení:
4 715 691
Aktivní případy:
143
Úmrtí celkem:
43 522

Informace k problematice epidemie koronaviru

28.02.2020
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Informace k problematice epidemie koronaviru - Covid 19 z úrovně Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.
Foto: pixabay.com
V ČR jsou zavedena první regulační opatření (mimo letiště) pro osoby:

- které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí - Čína, Jižní Korea, Itálie - region Lombardie a oblast Benátekaby se kontaktovaly na Krajskou hygienickou stanicí (telefon v denní době 495 058 111 nebo e-mail: khshk@khshk.cz ) - následně se s nimi spojí epidemiolog a dle zjištěných informací této osobě případně bude vydáno rozhodnutí o 2 týdenní (či jinak dlouhé dle konkrétních okolností) karanténě.

- které jakkoliv přicestují z rizikových oblastí a MAJÍ zdravotní obtíže, aby IHNED kontaktovaly Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové, telefon: v pracovní době 7:30 - 15:30 hod. 601 130 894, v mimopracovní době 15:30 - 7:30 hod. 721 417 310.

Z hlediska informací o daném viru, možnostech individuální ochrany včetně odpovědí na některé konkrétní dotazy Vám jednoznačně doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví (www.mzcr.cz). Zde se na titulní straně nacházejí informace pro občany. Důležité je, že tyto informace jsou průběžně ministerstvem aktualizovány.

Souhrn současných základních informací:
V současné době jsou rizikovými oblastmi Čína, Hong Kong, Írán, Itálie (regiony Benátsko, Lombardie, Emilia - Romagna a Piedmont), Japonsko, Jižní Korea, Singapur. Nelze vyloučit, že může dojít i ke vzniku epidemií i v dalších státech.

Virus se přenáší kapénkami a sekrety jak vzduchem, tak kontaktem a následným přenesením na sliznice zejména rukama (jako virus chřipky). Provizorní ochranou je rouška, nicméně viry jsou částice velikosti nanometrů, takže skutečně účinnou ochranou je až respirátor s vydechovacím ventilem s úrovní ochrany FFP3. Zásadní je důkladná hygiena rukou s použitím alespoň alkoholových desinfekčních přípravků, nejlépe přípravků s virucidním účinkem (uvedeno na etiketě).

Inkubační doba je 1 - 14 dnů. Znamená to, že nakažený člověk až 14 dnů netuší, že je infikovaný! Zda v této inkubační době již může nakazit ostatní, není v této chvíli zcela jasné.. Aby tedy byla jistota, že osoba, která přijela z rizikových oblastí, není infekční, tak musí být 14 dní v karanténě.

Pokud se u někoho objeví horečka, respirační obtíže a v době 2 týdnů přicestoval z rizikových oblastí, nebo byl v kontaktu s takovými osobami, je třeba, aby se IHNED spojil přímo s Kliniku infekčních onemocnění Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V této chvíli jedinou centrální regulací je výše uvedená karanténa pro osoby přijíždějící z rizikových oblastí. Jiné rozhodování jednotlivců i organizací není dotčeno žádnými příkazy ani zákazy. Nicméně na základě známých informací je třeba dobře zvažovat jednotlivé kroky a postupy, aby se možné riziko minimalizovalo.
Autor: Královéhradecký kraj
Související:

Další články z rubriky Regiony

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »