InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Prodej zábavní pyrotechniky se nejvíce provozuje na tržnicích

25.02.2020
Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřených na nabídku, prodej a skladování pyrotechniky. Ke konci minulého roku provedla 174 kontrol a ve 38 případech zjistila porušení zákona č. 206/2015 Sb. o pyrotechnických výrobcích. Na základě zjištěných nedostatků zakázala prodej 937 kusů zábavní pyrotechniky v hodnotě téměř 180 000 korun.
Foto: pixabay.com
"Výsledky kontrolní akce v roce 2019 potvrdily, že se situace oproti roku 2018 příliš nezměnila. I nadále byl prokázán prodej pyrotechnických výrobků osobám mladším 18 let, kdy nejvíce tomu bylo u prodejních stánků na tržištích. V kamenných provozovnách bylo porušení zaznamenáno v překročení povoleného limitu na množství skladovaných pyrotechnických výrobků. Vzhledem k výsledkům kontrolní akce je žádoucí opakovat kontrolu nabídky a prodeje zábavní pyrotechniky i v roce 2020," říká k poznatkům kontrolní akce ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce provedla v období od 11. 11. do 31. 12. 2019 celkem 174 kontrol zaměřených především na nabídku, prodej a skladování pyrotechnických výrobků (zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi ve znění pozdějších změn a doplňků a dalších souvisejících obecně závazných právních předpisů). Porušení zákona o pyrotechnice zjistila celkem ve 38 případech.

Rovněž kontrolovala dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Porušení zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi bylo zjištěno ve 38 případech:
* v 16 případech obchodníci nedodrželi požadavky na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)
* v 7 případech byly pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 prodány osobám mladším, než je zákonem stanoveno (§ 5 odst. 1)
* v 6 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (ustanovení § 26 odst. 3)
* ve 4 případech nebylo dodrženo skladování a prodej pyrotechnických výrobků kategorie F2, kdy hospodářský subjekt nebo osoba s odbornou způsobilostí smí mimo prodejní místnost prodávat a skladovat pouze pyrotechnické výrobky kategorie F1 (§ 29 odst. 1)
* ve 3 případech šlo o nabízení pyrotechnických výrobků kategorie F4, tato zjištění byla postoupena k dalšímu opatření Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, jelikož se jedná již o pyrotechniku mimo dozorovou působnost ČOI (§ 22 odst. 1, zákona o pyrotechnice)
* ve 2 případech prodejci nedodrželi předepsané množství při skladování pyrotechnických výrobků v prodejních místnostech a příručních skladech (§ 27 odst. 1)

Česká obchodní inspekce dále zjistila porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a to ve 43 případech. Nejčastěji nebyl spotřebitel informován o ceně prodávaných výrobků (22 případů, § 12) nebo mu nebyl vydán doklad o zakoupení výrobku včetně všech náležitostí (10 případů, § 16 odst. 1). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů bylo zjištěno již v menší míře.

Uložená opatření
Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v období od 11. listopadu do 31. prosince 2019 celkem 31 pokut ve výši 112 500 Kč a zakázala prodej 937 kusů pyrotechnických výrobků v celkové hodnotě 177 668 Kč.


Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »