InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Průběh finanční půjčky - kde to začíná a kde to končí

20.02.2020
Teorii okolo finančních půjček už asi většina z vás zná, ale pořád jsme si ještě neřekli, jak že to vlastně takové vyřízení půjčky probíhá. Opět se však tento proces liší, a to jak mezi bankovními a nebankovními půjčkami tak u půjček prostřednictvím kreditních karet.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Bankovní půjčky a jejich specifika
Bankovní půjčky bývají nejčastěji hotovostními, nebo bývají realizovány úvěrového rámce na běžném účtu. Prvním krokem k jejich vyřízení bývá oficiální žádost v některém z bankovních ústavů, nejčastěji pak v tom, ve kterém máte otevřený běžný účet. Při žádosti bývá obvykle potřeba předložit jeden nebo dva doklady totožnosti, nejčastěji tedy jako první občanský průkaz a jako druhý pas nebo průkaz řidičský.

Na spotřebiteli půjčky potom je, aby si podle případných požadavků banky sehnal ručitele nebo více ručitelů, které banka uzná jako schopné zaručit se za vypůjčovanou částku. Spotřebitel pak bance musí ještě dodat potvrzení o výši měsíčních příjmů, které mu vystaví zaměstnavatel.

Získání nebankovní půjčky bývá mnohem jednodušší
U nebankovních půjček je jejich získání a celé vyřízení o něco snazší. Vždyť kdo by neznal z masivní reklamní masáže společnosti jako Provident, Cofidis nebo Home Credit. Stačí tedy pouze zavolat, většinou na bezplatné telefonní číslo s informací o jakou sumu byste měli zájem.

Většinou za vámi vyšle úvěrová společnost, jak se jim také říká, kurýra, který vás bude kontaktovat ve předem domluvenou dobu. Kurýr vám doveze smlouvu o půjčce a zkontroluje si pouze váš občanský průkaz.

Podpisem smlouvy pak celé vyřizování končí a peníze jsou nejčastěji vydány přímo kurýrem takzvaně na ruku. Na rozdíl od půjček bankovních, u kterých musíte do banky vy a musíte si na její vyřízení vyčlenit čas, nebankovní půjčka se vám naprosto přizpůsobí. I to patří mezi obchodní strategie na nebankovním trhu s půjčkami a úvěry.

Poslední možností jak získat jednoduše půjčku jsou kreditní karty. Většinou vám karta od nějaké společnosti přijde poštou, a to buď doporučeně, nebo jako obyčejné psaní, aniž byste si ji objednali. Několik dní poté vás bude kontaktovat operátor, který s vámi bude chtít kartu aktivovat. Nemá cenu mu klást otázky, operátoři linek (tedy aktivního telemarketingu) mnohdy neví o produktech více než vy! Proto je dobré se jich případně zeptat, kde získat o produktu více informací a požádat je o pozdější kontakt.

Pokud si již s operátorem kartu zaktivujete, neznamená to, že je opravdu aktivní. Ta pravá aktivace probíhá až prvním použitím dané kreditní karty.


Autor: St

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »