InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Němci s Čechy chtějí využít evropské peníze na stavbu vysokorychlostní trati Prahy - Drážďany

06.02.2020
Přípravu krušnohorského tunelu vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan by mohla spolufinancovat Evropa. Na jednání v Berlíně dnes spolkový ministr dopravy Andreas Scheuer spolu s vicepremiérem a ministrem dopravy Karlem Havlíčkem podepsali žádost německé strany o spolufinancování přípravy německého úseku přeshraničního tunelu z prostředků Connecting Europe Facility (CEF).
Ilustrační snímek | Foto: SŽDC
"S německými partnery již diskutujeme detaily, připravujeme studii proveditelnosti vysokorychlostní trati a trasy, kudy by mohla železnice vést, řešíme konkrétní vedení společného 26 km dlouhého krušnohorského tunelu, včetně financování," říká ministr dopravy Karel Havlíček. Díky nové vysokorychlostní trati bude cesta mezi Prahou a Drážďanami trvat pouze 60 minut, a tím se zkrátí na polovinu.

Česká republika společným dopisem adresovaným eurokomisařce pro dopravu Adině Văleanové podpořila německou žádost o spolufinancování přípravy německého úseku z prostředků CEF. Na české straně budou přípravné práce na projektu zatím financovány z národních zdrojů a následně od roku 2021 z CEF2.
Příprava stavby se v současnosti hlavně zaměřuje na úsek Ústí nad Labem - Drážďany, včetně 26 km dlouhého tunelového úseku. Pro Správu železnic se zpracovává studie proveditelnosti, jejímž cílem je zvolit vhodnou trasu vedení trati a odpovídající rychlost pro osobní a nákladní dopravu.

Společné náklady na přípravu přeshraničního tunelu jsou děleny v poměru 43 (ČR) : 57 (SRN), tento poměr zohledňuje délku tunelu na jednotlivých stranách hranice. Ze strany Spolkové republiky Německo jsou předpokládány náklady předprojektové fáze 30 - 40 mil. EUR, celkové náklady projektování jsou pak očekávány ve výši přibližně 500 mil. EUR.

Mezi další společná témata jednání v Berlíně patřila také otázka modernizace železnice z Prahy přes Plzeň - Domažlice - Furth im Wald - Mnichov a Norimberk. Modernizace tratě Plzeň - Domažlice - státní hranice proběhne v její plné délce na zhruba 70 km.

Cílem staveb je zvýšení traťové rychlosti do 140 km/hod na stávajících úsecích trati a až na 200 km/hod na nových přeložkách, jejichž délka a řešení byla upřesněna v návaznosti na dokončení studie proveditelnosti. Pro ČR je zásadní, aby na německé straně proběhla elektrizace a zkapacitnění úseku Schwandorf - Furth im Wald a navázalo se tak z hlediska rozsahu úprav na probíhající kroky v projektové přípravě v České republice.

Delegace se také věnovaly otázce alternativní mobility, kdy český ministr dopravy informoval o vyhlášení dalších výzev pro výstavbu vodíkových plnicích stanic a na podporu výstavby běžných dobíjecích stanic. Česká republika by ráda čerpala ze zkušeností Německa se zaváděním vodíkové mobility. "Vnímám jako důležité získat informace především o využitelnosti vodíkového pohonu v naší železniční dopravě, říká Karel Havlíček.
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »