InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Města, která vyhrála soutěž 5G, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty

05.02.2020
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo městům, jež zvítězila v 5G soutěži, plány, které by jim v zavádění nových technologií měly pomoci. Setkání se účastnili zástupci Bíliny, Plzně, Jeseníku, Karlových Varů a Ústí nad Labem. Tyto municipality zvítězily v soutěži o chytrá města, kterou MPO uspořádalo s Ministerstvem pro místní rozvoj. V příštích dvou letech dostanou lidé od města, kde žijí, vybrané služby postavené na chytrých sítích 5. generace. Díky nim se v daném území například zvýší bezpečnost či bude dostupnější kultura.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko vítězným městům představil jednotlivé kroky implementace sítí 5G v České republice, jejíž plán schválila vláda letos v lednu. "Připravujeme rovněž 3. veřejnou soutěž programu na podporu výzkumu a experimentálního vývoje TREND, ve kterém plánujeme poskytování subvencí aplikovanému výzkumu a experimentálnímu vývoji aplikací provozovaným v sítích 5G," uvedl náměstek Petr Očko a dodal: "Také jsme navrhli snížit poplatky za kmitočty, které budou využívány pro experimentální účely, tento materiál je již v legislativním procesu."

Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo o metodické, odborné a marketingové pomoci, která bude městům poskytnuta. Paralelně s realizací vítězných projektů vznikne platforma pro inovační spolupráci, v rámci které budou v daných městech pořádány inovační workshopy, hackathony a další relevantní akce pro odbornou veřejnost.

Realizace vítězných projektů bude ukončena do 31. března 2022. Získané poznatky a zkušenosti státní správa využije při přípravě metodického postupu rozvoje konceptu Smart Cities založených na technologiích sítí 5G.

Zástupci měst na setkání prezentovali své plány a připravenost projektových týmů. Informovali i o tom, jak mají projekty zakomponovány do celkových rozvojových záměrů města a v jakém rozsahu pomohou jejich obyvatelům.

Co jsou 5G sítě?
- 5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti.
- Přínosem 5G sítí je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2).
- Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí.
- Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data.
- 5G sítě mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje.
- Předpokládá se, že díky 5G sítím na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se 5G sítě zavádí?
- 5G sítě představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.
- 5G sítě zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.
Zdroj: MPO

Další články z rubriky Regiony

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba o umělé inteligenci či paměti rostlin. Akce se letos koná od 30. května do 1. června a zdarma ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají

PRAHA - PID ve spolupráci s Českými dráhami a Pentou umístili do dvorany Masarykova nádraží velkoplošné informační panely, které lidem přicházejícím ...

Strakoničtí záložáci zažili při vojenském lezení v Boleticích adrenalin i nejistotu z výšek

Základní techniky jištění, slaňování, lezení a na závěr překonání fixní cesty, která prověřila dovednosti cvičících. To vše si vyzkoušeli strakoničtí ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »