InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Vývoj trhu s nemovitostmi v roce 2020

04.02.2020
Navzdory politické nejistotě a rostoucím stavebním nákladům se stále předpokládá vysoká aktivita na celém evropském trhu s nemovitostmi v roce 2020
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Investoři čerpají značné množství výhod z rozhodnutí centrálních bank o udržení nebo snížení úrokových sazeb - výrazná změna směru oproti loňskému roku. Rovněž se očekává, že akcie a dluhopisy zůstanou v nárůstu pro většinu realitních odvětví, přičemž významnou výjimkou bude pravděpodobně maloobchod, který čelí stále větší online konkurenci.

Vzhledem k tomu, že řada odvětví nemovitostí prochází významnými strukturálními změnami, považuje mnoho respondentů investování do bydlení a hotelů v tomto roce za spolehlivou a defenzivní strategii podporovanou dlouhodobou urbanizací a demografickými trendy. Je známo, že odvětví, které financuje, buduje a provozuje prostory, ve kterých žijeme, pracujeme a hrajeme, začíná přijímat složitost a reagovat na svou roli v rámci infrastruktury společnosti.

Nejnovější průzkum a rozhovory naznačují, že v rámci většího investičního obrazu jsou rozmazané hranice odvětví, v nichž se smíšená aktiva, zlepšená dopravní dostupnost, větší využívání technologií a inteligentní řešení mobility považují za nedílnou součást hospodářského růstu evropských měst.

Mnoho subjektů se dnes domnívá, že návratnost - stejně jako likvidita trhu - se může zlepšit, pokud se vezmou v úvahu lepší urbanizační a demografické trendy.

Ať už jste realitní investor, nebo jen spotřebitel, který chápe důležitou roli, kterou trh s nemovitostmi hraje v ekonomice, pravděpodobně se chcete dozvědět, jak se trh s bydlením změní v tomto roce.

Od finanční krize v roce 2008 se ceny domů neustále zvyšovaly, ve většině oblastí se vrátily k maximům před recesí a překročily je. To je dobré pro prodejce, protože mohou vydělávat na vyšších cenách, a kupující si užívají výhod ekonomického optimismu a rozšířeného růstu - takže jim nevadí vyšší ceny.

Trh s nemovitostmi není nijak zvlášť předvídatelný, ale existují určité trendy a metriky, které můžeme použít k odhadu vývoje trhu s bydlením v roce 2020.

Obavy z recese
Někteří lidé se obávají cenové korekce nebo selhání na trhu s bydlením. Mnoho lidí se domnívá, že je nyní vhodná doba na prodej, a souhlasí s tím, že v roce 2020 může dojít k realitní bublině nebo korekcím cen nemovitostí.

Existují některé včasné varovné signály, že recese na trhu s bydlením může být na obzoru. Ceny domů po celé desetiletí rostou téměř nepřetržitě, aniž by došlo ke korekcím cen, které by je udržovaly pod kontrolou. V mnoha oblastech, zejména ve vytížených městských oblastech, existuje méně dostupných domů a bytů.

Rostou dnes také neregulovaní hypoteční makléři, kteří poskytují půjčky na bydlení lidem s rizikovou možností splácet. Pokud trh s bydlením začne vykazovat známky poklesu nebo slabosti, může to způsobit vlny na celém trhu.

Slib dalšího růstu
Existují však určité známky toho, že trh s bydlením bude i nadále růst. Navzdory některým náznakům zpomalení prodeje domů počet povolení k bydlení, o něž žádají majitelé domů, stále roste. Lidé nadšeně nakupují a staví nové domy a ceny se nezvýšily tak, aby se každá oblast stala nedostupnou - to jen ty nejžádanější oblasti v zemi jsou již jen velmi těžce dostupné.

V důsledku finanční krize v roce 2008 se také zvýšily standardy půjček na bydlení. Úvěry, které vznikly v posledních několika letech, byly obecně považovány za vysoce kvalitní, s vyššími požadavky na úvěrové skóre a přísnějšími dohledy - konkrétně proto, aby se zabránilo možnosti další hypoteční krize. V mnoha případech je možné také čerpat půjčku online. Pokud uvažujete o úvěru, online úvěrová kalkulačka vám jednoduše spočítá měsíční splátku.

Musíme také zvážit širší stav ekonomiky. Ekonomické ukazatele jsou obecně pozitivní; úrokové sazby jsou nízké, nezaměstnanost se blíží rekordním minimům, inflace je zanedbatelná a spotřebitelé mají důvěru. Není mnoho znepokojujících faktorů, které by lidi vedly k obavám o budoucnost ekonomiky.

Místní úvahy
Musíme samozřejmě také pamatovat na to, že nadnárodní předpovědi nebudou mít na místní trhy velký vliv. Ceny nemovitostí jsou velmi odlišné nejen v různých oblastech v dané zemi, ale také ve čtvrtích stejných měst.

Pokud tedy uvažujete o koupi nebo prodeji domu v blízké budoucnosti, budete muset strávit nějaký čas získáváním statistik a trendů ve svých cílových čtvrtích. Jednoduše nestačí udělat ucelený obrázek o tom, co se děje v celé zemi.

Těžko říci, co se čeká na rok 2020 na národní úrovni. Existují určité silné signály, že ekonomika je stabilní a že ceny nemovitostí budou nadále růst, ale existují i ​​varovné signály o blížící se recesi. Proveďte výzkum, podívejte se na místní čtvrti a sledujte další signály o tom, co má přijít.

Politické riziko
Pokud jde o sociální/politické otázky v roce 2020, mezinárodní a evropská politická nestabilita jsou hodnoceny jako hlavní obavy. Politické pozadí investic bylo v myslích evropských vlastníků nemovitostí po celá léta. Rozdíl nyní spočívá v tom, že politické záležitosti působí jako brzda ekonomického a realitního výkonu, stejně jako důvěra podniků.

Jedním z takových příkladů je veřejná politika v oblasti nedostatku bydlení v celé Evropě. Znepokojení průmyslu ohledně dostupnosti bydlení roste, ale informace také odhalují rozsáhlou frustraci ze strany státních a místních orgánů, které využívají v některých oblastech kontrolu nájemného jako způsob řešení cenové dostupnosti bydlení. V očích mnoha lidí je to kontraproduktivní, což zvyšuje riziko investic do bydlení na základě politických rozhodnutí.

Autor: Ton-V

Další články z rubriky Ekonomika

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník vedl technologickou misi v Mexiku

Rozvoj česko-mexických hospodářských vztahů, podpora spolupráce v oblasti vědy a výzkumu i podpora dokončení modernizace takzvané Globální dohody mezi EU a Mexikem, která by měla další obchod usnadnit. O těchto a dalších tématech jednal náměstek ...

Svaz průmyslu a dopravy chce ještě více podporovat digitální dovednosti

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) a České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) podepsali v pondělí 22. 4. v Praze Memorandum ...

Správci lesů se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

Aktuální ochlazení zastavilo kůrovce probuzeného nezvykle teplým dubnovým počasím. Na první letošní rojení připravili lesníci téměř sto tisíc lapáků a ...

Finanční úřady přijaly již 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den ...

Úřad spouští novou kampaň proti kyberšmějdům

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se spojuje s policií a bankami (ČBA) v boji proti kybernetickým podvodníkům. Jejich spo ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »