InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministerstvo práce dokončuje návrh novely umožňující předčasný odchod do důchodu

30.01.2020
MPSV dokončuje práce na novele snižující důchodový věk lidem v náročných profesích. To jim umožní předčasný ochod do důchodu bez jakékoli penalizace. Návrh vychází ze závěrů Komise pro spravedlivé důchody, ve které zasedají jak politici, tak přední čeští odborníci a zájmové organizace. Téma předčasných odchodů do důchodu pro náročné profese je prvním opatřením v rámci připravované důchodové reformy Ministerstva práce a sociálních věcí.
Foto: pixabay.com
Cílem důchodové reformy i předčasného odchodu do důchodu u náročných profesí je posílení spravedlnosti uvnitř důchodového systému. Lidé pracující ve zdravotně rizikových profesích totiž často nemohou vykonávat svou profesi až do řádného důchodového věku. V současnosti tak často musí odcházet do předčasného důchodu, což se negativně promítne ve výši jejich penzí.

Můžu už dnes do předčasného důchodu?
Předčasný odchod do důchodu je možný i dnes. Každých 90 dní předčasného důchodu je ale penalizováno snížením penze. U seniora, který odejde o rok dříve do penze, to znamená snížení důchodu v průměru o 1 000 Kč měsíčně. Takové podmínky platí pro všechny, tedy i ty, kteří dále nemůžou pracovat ze zdravotních důvodů.

Co novela změní?
Nově budou moci bez jakékoli penalizace předčasně odejít do penze senioři, kteří pracovali v náročných profesích. Za každých deset let v takovém zaměstnání budou moci odejít o jeden rok dříve a nebudou tak sankcionováni snížením penze. V průměru tak ušetří 1 000 Kč.

Co jsou náročné profese?
Okruh takových profesí bude pevně stanovený na základě kategorií práce. Ty pro každou firmu zvlášť vyhodnocují zdravotní rizika u konkrétních zaměstnanců. Pouze databáze kategorií prací shromažďuje informace o náročných profesích i do minulosti. Nárok na předčasný důchod bez penalizace budou mít i lidé těsně před penzí.

Dnes je shoda na předčasném odchodu do penze pro lidi v kategorii 4. Jde o pracovníky, u kterých není možné vyloučit zdravotní riziko i přesto, že používají ochranné pomůcky. Jde například o horníky, svářeče, brusiče nebo kováře. MPSV vyjednává o možnostech zařazení pracujících v dalších rizikových profesích (v kategorii 3 a 2R). To jsou například všeobecné sestry se specializací, montážní dělníci nebo laboranti.

Kdo to zaplatí?
V současnosti to platí zaměstnanci v náročných profesích. Těm je totiž za každý rok dřívějšího odchodu snižován důchod. Nově tyto náklady ponesou zaměstnavatelé. Právě oni totiž těží z náročné práce svých pracovníků.

Za každého svého pracovníka v náročné profesi nově zaměstnavatelé zaplatí pojistné o 5 procentních bodů vyšší. Celkové pojistné placené zaměstnavatelem se zvýší jen nepatrně. Jen v ojedinělých případech totiž převýší 0,5 procentního bodu.
Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »