InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Poslanci Evropského parlamentu schválili dohodu o brexitu

30.01.2020
Evropský parlament ve středu 29.1. večer poměrem hlasů 621 (pro): 49 (proti): 13 (zdrželo se hlasování) schválil dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Poslanci v rozpravě před hlasováním zhodnotili dosavadní jednání o brexitu a zaměřili se na budoucí výzvy týkající se vzájemných vztahů Spojeného království a EU. Rozpravy se jménem Rady (ministrů) EU zúčastnila státní tajemnice chorvatského Ministerstva zahraničních a evropských záležitostí Nikolina Brnjacová, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a hlavní vyjednavač Unie pro brexit Michel Barnier.

Ve svých vystoupeních před historickým hlasováním o brexitu většina řečníků zastupujících jednotlivé poslanecké kluby zdůraznila, že odchod Spojeného království z EU neznamená konec vzájemných vztahů. Vazby, které spojují obyvatele Evropy, jsou a zůstanou silné. Poslanci uvedli, že zkušenosti získané z brexitu by měly být zohledněny v úvahách o budoucnosti Unie. Zároveň poděkovali Spojenému království a jeho europoslancům za jejich přínos během britského členství v EU.

Mnozí řečníci vyjádřili své obavy v souvislosti s náročností jednání o budoucích vztazích a relativně krátkým časem, který je pro dosažení dohody k dispozici.

Úloha EP v jednání o budoucích vztazích se Spojeným královstvím
Parlamentní koordinační skupina pro Spojené království v čele s předsedou Výboru pro zahraniční věci (AFET) Davidem McAllisterem (EPP, DE) bude v neustálém kontaktu s Pracovní skupinou pro vztahy se Spojeným královstvím, přičemž svou činnost bude koordinovat s Výborem pro zahraniční věci a Výborem pro mezinárodní obchod (INTA), jakož i s dalšími příslušnými parlamentními výbory. Parlament bude zároveň pozorně sledovat práci hlavního vyjednavače EU Michela Barniera a zároveň bude jednání ovlivňovat prostřednictvím nelegislativních usnesení. Konečná dohoda o uspořádání vzájemných vztahů mezi EU a Spojeným královstvím bude muset být před vstupem v platnost schválena Evropským parlamentem.

Prohlášení předsedy EP
"Je mi velmi smutno při pomyšlení, že jsme dospěli k tomuto bodu. Padesát let integrace nelze jednoduše vymazat. Všichni budeme muset tvrdě pracovat na vybudování nového vztahu, vždy s důrazem na zájmy občanů a ochranu jejich práv. Nebude to jednoduché. Objeví se těžké situace, které prověří náš budoucí vztah. Věděli jsme to od začátku brexitu. Jsem si však jist, že dokážeme překonat jakékoliv rozdíly a vždy najdeme společnou řeč, "uvedl předseda EP David Sassoli.

Dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí před vstupem v platnost schválit kromě Evropského parlamentu i Rada (ministrů) EU, a to kvalifikovanou většinou hlasů.

Přechodné období začne 1. února a vyprší na konci prosince 2020. Dohoda o budoucím uspořádání vzájemných vztahů mezi EU a Spojeným královstvím by tak měla být uzavřena a schválena před 1. lednem 2021.

Přechodné období bude možné prodloužit, a to jednou na dobu jednoho až dvou let. Rozhodnutí o prodloužení však musí přijmout smíšený výbor složený ze zástupců EU a Spojeného království před 1. červencem 2020.

Konečná dohoda o budoucím uspořádání vzájemných vztahů bude podléhat schválení Evropským parlamentem. Pokud součástí dohody budou i oblasti, které patří mezi sdílené pravomoci EU a členských států, budou ji muset ratifikovat i parlamenty členských států.

Evropský parlament hlasoval o dohodě o brexitu poté, co proces její ratifikace dokončilo Spojené království a Výbor EP pro ústavní záležitosti doporučil plénu její schválení.

Druhá část dohody o brexitu je zaměřena na ochranu práv občanů Evropské unie s pobytem ve Spojeném království a britských občanů pobývajících na území EU, jakož i jejich rodinných příslušníků. Na základě jejích ustanovení by jim měla být ponechána práva v oblasti sociálního zabezpečení, která vyplývají z legislativy EU, a doživotně garantovaná práva občanů jako taková.

Příslušné správní postupy by podle druhé části dohody o brexitu měly být transparentní, jednoduché a efektivní. Na dodržení těchto ustanovení by měl dohlížet nezávislý orgán, jehož pravomoci by byly rovnocenné s pravomocemi Evropské komise.

Zdroj: Evropský parlament

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »