InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČNB vydává stříbrnou minci k 200. výročí narození Boženy Němcové

28.01.2020
Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu u příležitosti 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové, jejímž autorem je mistr českého medailérství Jiří Harcuba (1928-2013). Mince budou v prodeji od středy 29. ledna 2020.
Foto: cnb.cz
Stříbrná mince je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Vydává se ve dvojím provedení - v běžném a ve špičkovém (proof). V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou bude emitováno 5 600 mincí, ve špičkové (proof) kvalitě s vysoce leštěným provedením, matovaným reliéfem a hladkou hranou bude vydáno 11 100 kusů.

Mince s pozdním portrétem Boženy Němcové je dílem zesnulého špičkového medailéra Jiřího Harcuby, který odkázal své umělecké práce České národní bance. Harcubův návrh mince s portrétem spisovatelky v levém profilu vznikl v roce 1994 k 175. výročí jejího narození. Tato mince nakonec nebyla vydána a bankovní rada České národní banky se rozhodla využít návrh letos, kdy na 4. února připadá 200. výročí narození Boženy Němcové.

Tímto způsobem by Česká národní banka ráda připomněla široké veřejnosti specifickou tvorbu tohoto mistra českého medailérství a sklářství, autora poslední československé pětikoruny i současné české pětikoruny a mnoha mincí pamětních. Část jeho prací je vystavena v brněnské expozici ČNB Lidé a peníze.

Na lícní straně dvousetkoruny je kompozice stylizovaných heraldických zvířat z velkého státního znaku České republiky a pod ní text ČESKÁ REPUBLIKA. V dolní polovině mince je vyražena nominální hodnota 200 Kč a značka České mincovny, která minci vyrobila.

Rubová strana nese portrét Boženy Němcové z levého profilu s náznakem ramene. Při spodním okraji je ozdobným písmem umístěn text Božena Němcová, při pravém horním okraji jsou umístěny letopočty 1820-2020. Iniciála akademického sochaře Jiřího Harcuby - písmeno H - se nachází při levém okraji mince.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Dvousetkoruna 200. výročí narození Boženy Němcové je v pořadí druhou letošní pamětní stříbrnou mincí vydávanou Českou národní bankou. Další bude stříbrná pamětní mince v nominální hodnotě 500 Kč připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky. Tato mince bude emitována 26. února 2020.

Emisní plán ČNB na léta 2016-2020 počítá pro letošní rok s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč, jednou emisí s nominálem 500 Kč a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5 000 Kč.
Autor: Česká národní banka

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »