InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Situace v Polsku a Maďarsku se zhoršila, upozorňují europoslanci

20.01.2020
Diskuze představitelů EU se zástupci Polska a Maďarska zatím nevedla ke zlepšení v oblasti dodržování základních hodnot Unie v těchto státech, prohlásil ve čtvrtek 16.1. Evropský parlament.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nelegislativní usnesení, které plénum schválilo poměrem hlasů 446 (pro): 178 (proti): 41 (zdrželo se hlasování), si všímá, že podle zpráv a prohlášení Evropské komise, OSN, OBSE a Rady Evropy se situace v Polsku a Maďarsku od uplatnění článku 7 odst. 1 Smlouvy o EU zhoršila.

Slyšení zástupců polských a maďarských orgánů, která pořádá Rada (ministrů) EU podle článku 7 Smlouvy o EU, se nekonají pravidelně a nejsou strukturovaná, konstatuje usnesení. Schválený text také vyzývá Radu, aby po slyšeních zaslala příslušným členským státům konkrétní doporučení a stanovila lhůty pro jejich provedení.

Neschopnost Rady účinně použít článek 7 Smlouvy o Evropské unii nadále oslabuje integritu společných evropských hodnot, vzájemnou důvěru a důvěryhodnost Unie jako celku, uvádí se v usnesení. Parlament proto vyzval Komisi, aby plně využila dostupné nástroje k odstranění rizik vážného porušování hodnot Unie, a to zejména zrychlená řízení vůči členským státům ve věci nesplnění povinnosti a podání žádosti adresované Soudnímu dvoru o předběžná opatření.

Posílení role EP
Usnesení kritizuje, že Evropský parlament, který inicioval prověření možného ohrožení právního státu, nebyl na slyšení zástupců daných zemí přizván. Poslanci v této souvislosti požadují, aby měl Evropský parlament kromě neformálního dialogu i možnost formálně předložit Radě odůvodněný návrh.

Mechanismus EU pro demokracii, právní stát a základní práva
Usnesení také připomíná okamžitou potřebu vytvoření mechanismu EU pro demokracii, právní stát a základní práva na základě návrhu Evropského parlamentu. Podle poslanců by mělo jít o každoroční nezávislé, nediskriminační a na důkazech založené hodnocení dodržování základních hodnot EU - definovaných v článku 2 SEU - jednotlivými členskými státy.

Souvislosti
Parlament v září 2018 vyzval Radu (ministrů) EU, aby přijala opatření, která by zabránila možnému porušování základních hodnot EU ze strany maďarských orgánů. Poslance znepokojoval zejména stav nezávislosti soudů, svobody projevu a menšinových práv, jakož i korupce a situace migrantů a uprchlíků.

V případě Polska Evropská komise v prosinci 2017 požadovala přijetí opatření, která by řešila vnímané ohrožení nezávislosti soudnictví v zemi. Evropský parlament v usnesení z března 2018 výzvu Evropské komise podpořil.

Podle čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU může Rada (ministrů) EU - na odůvodněný návrh jedné třetiny členských států, Evropského parlamentu nebo Evropské komise - rozhodnout, že existuje zřejmé riziko závažného porušení hodnot EU ze strany některého členského státu. Před přijetím takového rozhodnutí by ministři zemí EU měli poskytnout prostor k vyjádření i zástupcům daného členského státu.

Ministři členských států již absolvovali dvě slyšení zástupců maďarské vlády, a to v září a v prosinci 2019. Zástupci polské vlády se na půdě Rady (ministrů) EU obhajovali třikrát v období mezi červnem a prosincem 2018.

O existenci závažného a trvajícího porušování hodnot EU může podle čl. 7 odst. 2 Smlouvy o EU rozhodnout Evropská rada (lídři států a vlád EU). Takové rozhodnutí, které by mohlo vést i k sankcím včetně pozastavení hlasovacího práva danému členskému státu, však musí být přijato jednomyslně a musí ho potvrdit Evropský parlament.

Zdroj: EP

Další články z rubriky Domácí

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda Petra ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »