InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V roce 2020 se čeští vojáci zapojí do více než 130 cvičení v zahraničí

14.01.2020
Vojáci české armády se v letošním roce zúčastní 132 cvičení, která proběhnou v zahraničí. Nejčastěji se vydají do Německa či na Slovensko, v plánu jsou ale i méně obvyklé destinace - například Jordánsko.
Ilustrační snímek | Foto: MO ČR
Na území Slovenska se uskuteční například cvičení Lešť Exercise 1 a 2 zaměřené na přípravu jednotek před nasazením do operací v Mali a v Afghánistánu či Toxic Leak I-III, které je určené chemickým specialistům a odehraje se za použití reálných bojových látek.

V Německu pak Češi absolvují cvičení European Challenge 2020, které je přípravou na účast v pohotovostních silách. Podle armády jde o výcvikovou aktivitu sil a prostředků vyčleněných pro bojové uskupení EU (EU Battlegroup) pod vedením Německa. Tohoto výcviku se zúčastní 300 příslušníků AČR s 85 kusy techniky.

Dalším velkým mezinárodním cvičením, kterého se zúčastníme, je tradiční Tobruq Legacy. Toto cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany je organizováno na rotačním principu. Zatímco vloni se konalo v Polsku, letos se uskuteční v Litvě. Jde o již páté cvičení tohoto druhu v řadě, které je specifické svou velikostí a zaměřením.

Kromě Evropy se budou čeští vojáci ve svých schopnostech zdokonalovat i v USA či Kanadě, jež jsou našimi tradičními partnery. Z méně obvyklých destinací se liberečtí experti vydají na cvičení v Jordánsku, které je zaměřené na jadernou, chemickou a biologickou ochranu.

Potápěčské peklo s polskými speciály
V Polsku se uskuteční cvičení Diver Hell (Potápěčské peklo), kde se potkají čeští speciálové z Prostějova a příslušníci polské speciální jednotky Formoza. Dvoutýdenní zdokonalovací výcvik bojových potápěčů se odehraje v reálných podmínkách v extrémním prostředí Baltského moře. Zaměřeno bude na úderné operace na lodě, z vody na pevné objekty či přepravu materiálu na velké vzdálenosti s využitím podvodní techniky.

Nejen výcvik v zahraničí, ale i doma
České výcvikové prostory letos rozhodně nebudou zet prázdnotou. Uskuteční se v nich celkem 60 cvičení, hostitelem zde bude Armáda ČR.

"Mezi nejdůležitější z letošních plánovaných cvičení na území České republiky bude patřit Joint Fires, kterého se zúčastní 250 vojáků ze Slovenska, Polska a Německa. Dále Ample Strike, do něhož se zapojí 400 vojáků z 18 zemí," uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata.

Joint Fires je tradičním dělostřeleckým výcvikem, v němž jde o prohloubení spolupráce v oblasti palebné podpory. Ample Strike je určené předsunutým leteckým návodčím s letovými osádkami a veliteli pozemních jednotek v operačních postupech přímé letecké podpory. Součástí bude také výcvik jednotek aktivní zálohy vzdušných sil, prověření schopnosti Host Nation Support a výcvik pilotů v doplňování paliva za letu.

Plán cvičení i letos sestavila armáda a ministerstvo obrany ze čtyř oblastí, určených na základě politických a vojenských priorit. Jsou to příprava k nasazení v operacích, pohotovostní síly, bilaterální a regionální spolupráce a budování schopností. "Vojenská cvičení se zahraničními partnery jsou klíčovým nástrojem k dosažení potřebné úrovně připravenosti sil k obraně ČR a spojenců a jsou nutnou součástí přípravy pro působení v operacích a pohotovostních silách mezinárodních organizací," zdůraznil už v prosinci ministr obrany Lubomír Metnar.
Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »