InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Některé papírové kapesníčky obsahují mikroorganismy už od výroby, odhalil to nezávislý test

08.01.2020
V posmrkaném kapesníku se to mikroorganismy jen hemží. Nakolik hygienický je ovšem nerozbalený papírový kapesník? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 16 značek kapesníků a mimo jiné odhalila, že některé kapesníčky obsahují mikroby už od výroby. Nezávislý test ukázal, že neplatí přímá úměra mezi počtem vrstev a kvalitou ani mezi kvalitou a cenou kapesníčků. dTest navíc potvrdil dvojí kvalitu zboží prodávaného u nás a v zahraničí.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Ze široké nabídky si dTest posvítil na tří a čtyřvrstvé varianty v kapesním balení. V supermarketech a drogeriích nakoupil 16 velkých balení papírových kapesníků po 10 až 30 balíčcích. "Velmi nás zajímalo, jak se liší stejné výrobky prodávané v různých evropských zemích. V akreditované laboratoři jsme proto testovali české kapesníky spolu se vzorky od zahraničních spotřebitelských organizací," popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

U všech kapesníků dTest zkoumal pevnost, savost, přítomnost mikroorganismů a výskyt nežádoucích chemických látek, hodnotil také informace uváděné na obalu. Zatímco pevnost a savost kapesníků lze vyzkoušet v domácích podmínkách, chemickou analýzu zvládne jen laboratoř.

Papírový kapesníček je věrný pomocník - vytáhneme ho při řešení nehod v podobě rozlitých tekutin, utření rukou nebo přiložení ke krvácející ráně. Z bezpečnostního pohledu patří mezi největší riziko aerobní mezofilní a sporogenní bakterie, tedy takové, které potřebují k životu kyslík a střední teploty. Mikrobi se dostávají do výrobních strojů zřejmě s prvotní surovinou, snadno v nich přežívají a vytvářejí na různých površích biofilm. Voda, která stroji cirkuluje, je pak úspěšně roznáší dál.

Balit do kapesníčků svačinu není dobrý nápad. "I když kapesník není primárně určený pro kontakt s potravinami, očekáváme od něj velkou míru hygieničnosti. Neměl by proto obsahovat sporogenní bakterie, jaké jsme našli ve výrobcích dm Soft & Sicher Recycling, Harmony Extra Soft Premium a Kaufland/K-Classic Supersoft Handkerchiefs," komentuje nález Hana Hoffmannová a dodává: "Kapesníky Kauf­land/K-Classic Supersoft Handkerchiefs navíc obsahovaly nejvíce mezofilních bakterií."

Chemické látky jako optické zjasňovače, formaldehyd nebo antimikrobiální látky se mohou dostat do kapesníků během výroby a zpracování papíru. dTest zkoumal, jestli se z kapesníků tyto sloučeniny mohou uvolňovat do okolního prostředí při praktickém používání. Naštěstí žádný z testovaných kapesníků s danou zkouškou neměl problém.

Díky mezinárodní spolupráci dTest otestoval i dvojí kvalitu papírových kapesníků stejných privátních značek obchodních řetězců z různých zemí. To je případ kapesníčků Lidl/Floralys ze slovinského, rakouského, švédského a českého obchodního řetězce. Mezi nejlepšími (z Rakouska) a nejhoršími (z Česka) činil rozdíl v celkovém hodnocení 20 procentních bodů. Český produkt ztrácel skoro ve všech hodnocených parametrech: v pevnosti, savosti a mikrobiologii, přitom je srovnatelně drahý (15 Kč/10 balíčků) jako jeho rakouský bratr (v přepočtu 48 Kč/30 balíčků).

Horší kvalitou v porovnání se zahraničím trpí také české papírové kapesníky značky Billa/Clever. Zatímco balení z Česka ukrývá třívrstvé kapesníčky, rakouská verze je čtyřvrstvá. České Billa/Clever Kapesníčky (14,90 Kč/10 balíčků) získaly o devět procentních bodů méně než Billa/Clever Taschentücher samtweich (v přepočtu 48 Kč/30 balíčků), protože nejsou tak pevné a měly horší výsledky v mikrobiologických zkouškách.
Zdroj: dTest

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »