InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Prémiové olivové oleje z Chorvatska jsou vítaným obohacením českého trhu

18.12.2019
Věděli jste, že se olivy pěstují kromě Andalusie nebo Řecka také na Jadranu? Jistě, dokonce na Istrii, tedy poměrně dosti na severu. Tato severní poloha má i své výhody, protože příliš vysoké teploty kvalitě oliv, věřte nebo ne, docela škodí. Olivy dozrávají po odeznění největších letních veder, což se velmi pozitivně projevuje ve špičkové kvalitě olivového oleje. Právě olivový olej z Istrie, jménem Chiavalon, teď vstupuje na český trh.
Olivový olej Chiavalon z Istrie | Foto: olivum.cz
Pár lžiček olivového oleje je tak akorát ...
Připravujete večeři z grilovaných ryb, čokoládový dort na oslavu narozenin nebo naopak lehký těstovinový salát, protože v horkém létě jde o nejlepší možný oběd? Pak zbystřete, protože se vám právě představuje novinka ve světě olivových olejů. Alespoň tedy pro české prostředí, protože třeba v Německu už ji dobře znají. Olivový olej si totiž razí cestu i do středoevropské kuchyně, kde pomalu vytlačuje méně zdravé alternativy nejen pro pečení nebo smažení. Vždyť i těstovinové saláty nebo dezerty se bez tohoto doplňku dnes už vůbec neobejdou!

Olivový olej Chiavalon je z kategorie extra panenských, tedy připravovaných, lisováním za studena, při nízké teplotě - tak, aby se zachovaly všechny ceněné látky, ale také delikátní chuť, které znalci prvotřídní kuchyně poznají už při prvním soustu. Nakonec, proč nepotěšit chuťové pohárky opravdu na jedničku s hvězdičkou? Katalog Flos Olei je zárukou, že rozhodně nesáhnete nikam vedle - třeba Chiavalon Ex Albis totiž nominoval mezi patnáct nejlepších olivových olejů na světě.

Mlado aneb vyzkoušejte to první, co se připraví
Klasika - mladé víno je vynikající a možná nejlepší! Ale co Chiavalon Mlado, jedna z pěti zajímavých variant, kterými si můžete doplnit své domácí olivové zásoby? Limitovaná edice, která ladí nejen s grilovanou rybou, ale i vařenými vejci, sýry, těstovinami a houbovými polévkami, voní po čerstvě posečené trávě. Vyrábí se ze sklizně prvních tří dnů, takže na každou sezonu připadá pouze dva a půl tisíce lahví. Budete mít doma jednu z nich i vy?
Autor: olivum.cz

Další články z rubriky Magazín

Test řepkových olejů příjemně překvapil, nejvíce se hodí na smažení

Řepka se u nás pěstuje na 83,5 % osevní plochy vyhrazené olejninám. Řepkový olej však v průzkumech oblíbenosti u českých kuchařů a kuchařek zaujímá až druhé místo, a to hned po oleji slunečnicovém. Testováním spotřebitelské organizace dTest prošlo ...

Očkování proti klíšťové encefalitidě je nejvhodnější v zimě. ZP MV ČR na něj loni přispěla více než dvaceti miliony korun

Česká republika je zemí s nejvyšším počtem případů nebezpečné klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii. Výskyt klíšťat má navíc v posledních letech ...

Fyzioterapeutů je v Česku málo. Dlouhé čekání na ošetření prohlubuje problémy pacientů

Potřeba fyzioterapie v populaci se rychle zvyšuje, ale odborníků je málo. Zkušení fyzioterapeuti odcházejí za lepšími podmínkami do zahraničí a absolv ...

Znáte charitní šatníky? Zbaví vás nepotřebných věcí a pomohou lidem v nouzi

Otevřete svůj šatník a najednou zjistíte, že máte plno oblečení, které už nenosíte. Je vám líto ho vyhodit, takže něco rozdáte, něco prodáte a zbytek ...

Revmatoidní artritida - Léčba je dostupnější, ale chybí revmatologové

Otoky kolene, chodidel, prstů na nohou, bolest kloubů, pohyb pouze s berlemi, neschopnost uvařit, pracovat - toto zažívala dlouhých 17 let Eva (39). Z ...

Doporučujeme



Čtvrtek 23.1.2020
Počasí v ČR
Počasí v regionech »






Copyright © 1/2009-2020 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.