InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Praha chce předložit Parlamentu daňový balíček pro zvýšení dostupnosti bydlení

03.12.2019
Rada hl. m. Prahy včera 2. prosince podpořila návrh radní Hany Kordové Marvanové na novelu daňových zákonů za účelem snížení daňového zatížení pořizování bydlení a zvýšení dostupnosti bydlení. Hlavní město tím využije zákonodárnou iniciativu a návrh předloží Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Záměr musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.
Nová radnice | Foto: praha.eu
Podstatou návrhu je snížení daňového zatížení ve třech oblastech - DPH z pořízení bytu, daň z nabytí nemovité věci a daň z příjmu. Kromě toho návrh předpokládá i změnu rozpočtového určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům.

"V posledních letech se výrazně zhoršuje dostupnost bydlení v Praze a dalších velkých městech. Důvodů této situace je celá řada, ale daňová politika státu k tomuto stavu přispívá významnou měrou. Česká republika patří mezi státy s nejnedostupnějším bydlením, podle žebříčku OECD je v tomto směru na osmém místě na světě," uvádí radní Kordová Marvanová.

Průměrný Pražan, chce-li si koupit nový byt, na to potřebuje podle údajů téměř 15 celoročních čistých výdělků. A v této situaci stát ponechává DPH na pořízení bydlení na úrovni 15 %, což je oproti roku 2007 trojnásobek, a to je neúnosné v době strmého růstu cen nemovitostí. Daň z nabytí nemovitosti ve výši dalších 4 % nedostupnost podle radní Kordové Marvanové dále zvyšuje. Kromě toho občané, kteří si pořizují družstevní byt, si nemohou odečítat úroky z úvěru družstev z daňového základu a jsou v této oblasti v nerovném postavení vůči těm, kteří si pořizují vlastní byt.

V oblasti rozpočtového určení výnosů DPH stát inkasuje desítky miliard korun z nové výstavby, ale výdaje za výstavbu infrastruktury a občanské vybavenosti nesou kraje a obce, což představuje nemalou finanční zátěž, když tyto náklady jsou často přenášeny na investory a z nich na kupující. Nedostatek prostředků pak výstavbu oddaluje a kupujícím nemovitosti prodražuje.

Novela daňových zákonů si klade za cíl tyto negativní prvky v daňové oblasti napravit. "Novelou by se měla sazba DPH u běžného bytu v Praze snížit z 15 procent na 10 procent. Dále by bylo rozšířeno osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí sloužících k bydlení na všechny fyzické osoby, které si pořizují nemovitost pro vlastní bydlení a žádnou jinou nemovitou věc nevlastní, a na bytová družstva," dodává Kordová Marvanová. V oblasti daně z příjmu by novela umožnila členům bytových družstev snížit si základ daně o platby, kterými se podílejí na splácení úroků z úvěrů sjednaných bytovými družstvy na pořízení jejich bytů.

"Jakékoliv snížení daňové zátěže pro bydlení je vítáno, za posledních 15 let vzrostla "nenápadně" daň z každého průměrného bytu několikanásobně. Zatímco v roce 2005, kdy ještě byla snížená sazba 5 procent a byt stál kolem 3 milionů korun, to bylo cca 150 tisíc korun. Dnes, kdy průměrný byt stojí 5,5 milionu korun a DPH je 15 procent, je to 800 až 900 tisíc korun," připomíná náměstek primátora Petr Hlaváček.

V neposlední řadě by novela zvýšila podíl krajů a obcí na celostátním hrubém výnosu DPH z 32,5 % na 35 % za účelem zajištění finančních prostředků pro výstavbu veřejné dopravní a technické infrastruktury a občanské vybavenosti, jako jsou školy, školky apod., což je nezbytnou podmínkou stavebního rozvoje na území krajů a obcí.
Autor: Hlavní město Praha

Další články z rubriky Regiony

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

BMW se během letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vrací před Císařské lázně

Ve dnech od 28. června do 6. července 2024 se Karlovy Vary opět přemění na filmové centrum Evropy a značka BMW bude v roli oficiálního vozu tradičně v ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »