InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak zazimovat nemovitost

12.11.2019
Realitní kancelář CENTURY 21 připravila seznam nutných úkonů, které prodlouží životnost domu, chaty i bytu, aby nemovitosti zbytečně neztrácely na hodnotě. Během zimy hrozí hmotnému majetku největší nebezpečí, různé materiály reagují na klesající teploty jinak a často vlivem mrazu či zmrzlé vody takzvaně "pracují".
Foto: pixabay.com
Jak se postarat o dům?
Ještě před nástupem zimy by uživatel nemovitosti měl zkontrolovat stav těsnění u oken či dveří, zejména pak u těch starších. I u nových ale musíme myslet například na seřízení kování. "Právě kvůli netěsným výplním stavebních otvorů se snižuje teplota v kritických místech, jako je rám a ostění v jeho těsné blízkosti, a to až o několik stupňů. V takových případech pak může docházet ke zvýšené kondenzaci, vlhnutí, plesnivění a jiným závažným problémům," říká Martin Macháček, obchodní manažer CENTURY 21 Czech Republic.

Důležitou součástí zazimování nemovitosti je vyčištění žlabů, především od napadaného listí. Voda pak může lépe odtékat a v případě deště nebo tajícího sněhu se žlaby neucpou.

Topení
Každé topidlo by mělo být před zimou seřízeno a vyčištěno, aby nás v průběhu mrazivých měsíců nepotkalo nemilé překvapení. S topením je spojena i starost o komín, u kterého by měla být každý rok provedena revize spojená s jeho vyčištěním. Komíny mohou být zaneseny všelijakými nečistotami a je důležité umožnit jejich bezpečnou prostupnost. Zanesený komín špatně táhne a hrozí riziko vznícení sazí.

"O tato zařízení je dobré se náležitě postarat. Už jen proto, že vyčištěný a dobře seřízený kotel je bezpečnější. Navíc účinněji topí a ušetří tak peníze. Revize je ale nutná i u plynových kotlů. Revize jsou nezbytné také vzhledem k případným pojistným událostem," doplňuje Martin Macháček. Dalším důležitým krokem před topnou sezonou je zkontrolovat a odvzdušnit radiátory.

Co se zahradou?
"Zahrady jsou nedílnou součástí domů a chat a často právě ony tvoří velkou část hodnoty nemovitosti. Není výjimkou, že zahrada je rozhodujícím faktorem pro kupující, proto je dobré ji udržovat," říká Martin Macháček z CENTURY 21 Czech Republic s tím, že dobrá kondice zahrady může zvýšit cenu nemovitosti o 5-10 %.

Trávník se doporučuje posekat na větší výšku než přes léto, aby byl dostatečně chráněný před mrazy. Listí na trávníku je dobré ponechat, pokud tvoří souvislou vrstvu. V případě, že leží jen místy, je lepší listí shrabat, aby se na trávníku nevytvořily fleky.

Nenechte zamrznout vodu v bazénech a jiných zařízeních
Bazén bývá poměrně velkou investicí a přidává na atraktivitě nemovitosti. Nadzemní menší bazény stačí pouze vypustit a schovat. "Horší je to u stálých bazénů, kde je potřeba je vypustit minimálně pod skimmer a trysky, aby led, který zvětšuje svůj objem, nic nezničil. Je taky dobré před zimou bazén naposledy vyluxovat a zbylou vodu ošetřit zazimovacími prostředky. Vodu je nutné vypustit i z filtrace, případně uklidit čerpadlo, aby se při mrazech nezničilo," upozorňuje Martin Macháček.

Některé domy jsou opatřeny automatickým zavlažováním. V první řadě je závlahový systém třeba uzavřít a odpojit od hlavního přívodu vody. "Tím to ale celé nekončí, je důležité myslet na to, že i v potrubí zůstává voda, a je potřeba ji úplně vypustit, protože by mohla zmrznout a roztrhnout potrubí," uzavírá obchodní manažer CENTURY 21 Czech Republic Martin Macháček.

Vypustit vodu můžeme pomocí odvodňovacího ventilu anebo vyfoukáním kompresorem, a to u všech venkovních zařízení, kde by při mrazech mohla voda zamrznout.


Autor: Ondřej Píša

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »