InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vodní elektrárna Hučák v centru Hradce Králové se po rekonstrukci připravuje na vodu

09.11.2019
Malá vodní elektrárna Hučák v centru Hradce Králové prochází od loňského roku generální rekonstrukcí. V těchto dnech opravy již skončily a na elektrárně probíhají mokré zkoušky postupně na všech soustrojích.
Foto: ČEZ
První generální oprava v historii více jak stoleté elektrárny právě končí. Ke konci října došlo k vyndání hrazení jeřábem a byl zaplaven vtok elektrárny. Následuje zkušební provoz - probíhají mokré zkoušky postupně na všech soustrojích.

Generální oprava se týkala zejména dvou turbín (TG2 a TG3), na kterých se zrealizovala kompletní oprava soustrojí, byly převinuty generátory a došlo k doplnění regulačních prvků regulátoru tak, aby byla umožněna plná automatizace systému řízení těchto dvou turbín.

Proběhla zpětná montáž soustrojí, kolo Francisovy turbíny bylo natřeno keramickým ochranným nátěrem, který prodlouží jeho životnost o desítky let. Byla přesoustružena ložiska, opraveny hřídele, převinut generátor.

Elektrárna je chráněnou kulturní památkou. Tím se řídila i rekonstrukce. Její rozsah je ovlivněn závazným stanoviskem Magistrátu města Hradec Králové, odbor památkové péče. Zmíněné stanovisko nejvíce ovlivnilo rozsah prací na poslední turbíně (TG1), která i do budoucna bude provozována původním způsobem a návštěvníci budou mít i nadále příležitost prohlédnout si tuto kulturní památku v plném provozu. "Elektrárna po své generální rekonstrukci bude opět schopna plně dodávat energii do sítě. Je modernější, plně využije průtok vody a zajistí bezpečný provoz. Její vzhled ale zůstane historický, tak jak ji uvedli do provozu naši předci v roce 1912," říká Róbert Heczko, ředitel úseku Provoz MVE.

Nádherná secesní budova je chráněnou technickou památkou. Rekonstrukce vyjde na cca 20 milionů korun.

Historie elektrárny
Stavbu elektrárny na 157. kilometru řeky Labe zadalo zastupitelstvo města Hradec Králové 12. května 1908 a projekt tohoto vodního díla vypracoval ředitel Elektrických podniků pražských prof. Ing. Karel Novák. Secesní budovu navrhl prof. arch. František Sander a na betonovém mostě s ním spolupracoval Ing. František Jirásek. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily 3 Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s a Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Malá vodní elektrárna je v rekonstrukci, ale Informační centrum obnovitelných zdrojů funguje bez omezení
Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu "Malé vodní elektrárny na Labi" nebo filmů "Obnovitelné zdroje" a "100 let Šumavské energie". K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.
Zdroj: ČEZ

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »