InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vojáci v Pobaltí potvrzují, že jsme kredibilním partnerem NATO

08.11.2019
Náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Aleš Opata navštívil ve dnech 5. až 7. listopadu české vojáky v Pobaltí.
Ilustrační snímek | Foto: Armáda ČR
Na cestě po základnách Ämari v Estonsku, Adaži v Lotyšsku a Rukla v Litvě ho doprovázeli zástupci senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost v čele s předsedou Pavlem Fišerem, dále sněmovního Výboru pro obranu a zástupce velitele Velitelství pro operace brigádní generál Petr Procházka.

Aliance si dokáže vzájemně pomáhat
Na estonské základně Ämari se generál Opata s delegací setkal se svým protějškem náčelníkem Generálního štábu Estonských ozbrojených sil generálmajorem Martinem Heremem. "Jsem vděčný za české piloty. Odvádějí tu skvělou práci a jsou příkladem, jak si Aliance dokáže vzájemně pomáhat," komentoval české působení k ochraně vzdušného prostoru generál Herem. Vybrané piloty a příslušníky pozemního personálu po besedě generál Opata také ocenil svou pamětní mincí.

Čtyřměsíční působení českých vojáků v rámci Baltic Air Policing v Estonsku se právě překlopilo do druhé poloviny. "Plníme zde úkoly ochrany vzdušného prostoru Estonska, protože Estonci nemají vlastní taktické letectvo. Naše působení v Pobaltí nám umožňuje mimo jiné také létání v nízkých výškách nad mořskou hladinou. Dále se účastníme aliančních cvičení, které se konají doslova v našem sousedství. Cvičící pozemní jednotky doplňujeme leteckou podporou. Naše vybavení je zde stejné, jen je doplněné o neopren," komentuje dosavadní činnost jednotky její velitel podplukovník Pavel Pavlík.

"Máte skvělé piloty a techniky. Chci vám poděkovat za vaši službu a chci slyšet také vaši zpětnou vazbu na mandát, který jsme vám schválili," vyjádřil slova chvály předseda senátního výboru Pavel Fišer.

Místní Čechy vítají
Další destinací letounu CASA C-295M s delegací byla základna Adaži. Zde se nachází pětapadesát příslušníků 3. úkolového uskupení AČR alianční předsunuté přítomnosti (3. ÚU AČR eFP), které je postavené na minometné četě 72. mechanizovaného praporu. Koncem října se jednotka zúčastnila pravidelného cvičení Silver Arrow. "Tentokrát se ale cvičení, kterého se účastnilo přes deset tisíc vojáků se zhruba 230 kusy techniky, konalo v civilním prostoru kolem hlavního města Rigy a ve spolupráci s místním obyvatelstvem," informoval velitel 3. ÚU AČR v eFP nadporučík Jaromír Hapla. "Od místního obyvatelstva jsem nezaznamenal žádnou negativní zpětnou vazbu. Naopak, vědí, proč tu jsme a vítají naši spolupráci," doplnil velitele instruktor výcviku nadrotmistr P.K.

V rámci návštěvy základny si delegace prohlédla zázemí vojáků, opravny a garáže vojenské techniky a také ukázku výzbroje všech devíti členských států eFP v Lotyšsku. "Máme zde každý jinou techniku. Vzájemně se doplňujeme. My přispíváme palebnou silou minometu 120 mm," vysvětlil nadporučík P.M.

ČR - důvěryhodný člen NATO
Ve čtvrtek pak delegace navštívila specialisty 53. pluku průzkumu a elektronického boje, kteří jsou začleněni do praporního úkolového uskupení alianční předsunuté přítomnosti eFP Litva. "Jsem rád, že zde působíme. Ve všech třech baltských zemích prezentujeme naše schopnosti, společnou součinnost a modularitu jednotek v praxi. Jsme kredibilním členem NATO. Naše schopnosti deklarují funkčnost principu Aliance - jeden za všechny, všichni za jednoho," komentoval nasazení českých vojáků v Pobaltí generál Opata.
Autor: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »