InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Před 76 lety osvobozovali Kyjev i českoslovenští vojáci, vzpomínali také na boje na pravobřežní Ukrajině

07.11.2019
Dvě desítky válečných veteránů ve středu 6.11. dorazily do hlavního sálu ministerstva obrany na Valech, aby si připomněly 76. výročí bojů o Kyjev a pravobřežní Ukrajinu. Přítomné pozdravil ředitel odboru pro válečné veterány plukovník generálního štábu Eduard Stehlík a ředitel sekce rozvoje sil MO generálmajor Ivo Střecha.
Foto: Armáda ČR ( CC BY-NC-SA 3.0 CZ)
"Chtěl bych zdůraznit zejména to, že z této a dalších podobných bitev se rodily slavné vojenské tradice. Armáda České republiky se hrdě hlásí k historickému odkazu svých předchůdců a její příslušníci nezapomínají na bojující a padlé v boji za svobodu a demokracii," řekl ve svém projevu generálmajor Ivo Střecha, který při této příležitosti poděkoval všem, kdo bojovali v řadách československé armády a přispěli tak k osvobození celé Evropy od nacismu.

"Jestliže se po listopadu 1989 oprávněně do našich dějin vrátili hrdinové západní fronty, tak nás ale nic neopravňovalo k tomu, abychom zapomněli na frontu východní. Protože ti vojáci bojovali na východní frontě za samostatné, svobodné a demokratické Československo stejně jako jejich kamarádi na západě. Nikdo tehdy mezi nimi nečinil rozdíly," uvedl plukovník gšt. Eduard Stehlík a přitom kvitoval, že díky Československé obci legionářské se boj o Kyjev i další působení československých vojáků na východní frontě podařilo podrobně zachytit v knižní podobě. Právě před měsícem vyšla pod titulem "Československé vojenské jednotky na východě", kterou sepsali historici Miroslav Brož a Milan Kopecký.

Dnešní vzpomínky se účastnili zástupci Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Sdružení čs. zahraničních letců - východ a Společnosti gen. Miloslava Rastislava Štefánika a další představitelé armády.

- Bitva o Kyjev se uskutečnila od 3. do 6. listopadu 1943. Zapojila se do ní také 1. československá samostatná brigáda, které velel generál (tehdy ještě plukovník) Ludvík Svoboda.
- Brigádu tehdy tvořilo 105 důstojníků, 27 rotmistrů, 869 poddůstojníků, 2134 vojínů, 174 příslušníků Rudé armády - celkem 3309 mužů.
- Při osvobozování Kyjeva způsobili Čechoslováci Němcům ztrátu kolem 630 mrtvých a raněných. Sami přišli o 30 vojáků, 77 bylo raněných a 9 nezvěstných.
- Po bojích u Kyjeva se čs. vojáci zapojili do Žitomirsko-berdičevská operace, v rámci které se na konci roku 1943 pokusili o útok směrem na Bílou Cerkev.
- Významný je náš příspěvek také v Korsuň-ševčenkovské operaci, když se v lednu a únoru 1944 podíleli na likvidaci obklíčených německých jednotek.
- Za dobu, kdy se čs. brigáda nacházela na frontě - od 30. září 1943 do 19. března 1944, zaznamenala ztrátu 283 padlých, 586 raněných a 101 nezvěstných.

Autor: Viktor Meca, Armáda ČR

Další články z rubriky Koktejl

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví a obranyschopnost, pomalejší stárnutí i lepší psychické rozpoložení. Chcete tyto efekty ještě ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »