InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Srovnání kurzů směnáren na letištích. Nejdražší Milán, Praha srovnatelná s Římem a Frankfurtem

08.10.2019
Vyměnit si peníze na Letišti Václava Havla je v porovnání s jinými evropskými letišti výhodnější, než se může zdát. Praha se s kurzem může srovnávat s Manchesterem, Římem nebo Frankfurtem.
Foto: abbba.cz
Podle veřejně dostupných informací o kurzech směnáren vyplývá, že jen osm z celkem 27 vybraných směnáren na evropských letištích mělo výměnu bez poplatku. A právě směnárna Interchange na pražském letišti se řadí mezi ně.

Nejdražší Milán, v Praze jako v Manchesteru
Efektivní kupní marže, která se skládá z marže a poplatku, je u pražského letiště 29,5 procenta. S obdobnou marží fungují směnárny na letištích v Manchesteru (29,05 %), East Midlands (29,05 %), Římě (28,2 %) nebo Frankfurtu (27,04 %).

Naopak mezi dražší letiště patří Vídeň (32 %), Londýn - Stansted (32,75 %), Benátky (34,39 %) a bezkonkurenčně nejdražší je pak Milán (39,9 %). Jedná se o porovnání napříč všemi provozovateli směnáren. Například směnárna Interchange na varšavském letišti patří mezi tři nejlevnější vůbec. Srovnávat ale tyto kurzy s oficiálním kurzem České národní banky (ČNB) je podle odborníků nesmysl.

"Kurz každé směnárny se vždy v první řadě odvíjí od nákladů na provoz, přičemž nejnákladnější položkou je pronájem prostor. Porovnávat kurz na letištní směnárně s kurzem ČNB je jako porovnávat cenu za půllitr piva v letištní restauraci s doporučenou maloobchodní cenou od pivovaru," tvrdí Marek Nácovský, výkonný ředitel společnosti Interchange pro Českou republiku.

Kurz jako v ČNB při rezervaci přes internet
Cesta, jak se dostat k výhodnějšímu kurzu, je však velmi jednoduchá. Přes oficiální stránky Interchange nebo přes oficiální stránky pražského letiště si lze jednoduše domluvit směnu online.

Společnost Interchange zde nabízí nejlepší možný kurz, který je srovnatelný s nejlepšími nabídkami na trhu a blíží se kurzu ČNB. "Směnou online se nám náklady snižují, protože dopředu víme, s jakou hotovostí můžeme pracovat, a ušetříme za dodání hotovosti na pobočku, proto si můžeme dovolit nabídnout lepší kurz," vysvětluje Marek Nácovský.

Přesto kurz, na který ČNB odkazuje, nemůže být brán jako reálný indikátor. ČNB uvádí buď kurz devizového trhu, dle kterého probíhá účetní přepočet v případě oceňování či účetních operací, nebo obchodní kurzy, které jsou platné pro její zákazníky, tedy státní instituce. Každopádně ani v jednom případě není kurz pro zákazníka komerčních bank či směnáren směrodatný, protože jej ČNB fyzickým nebo soukromým právnickým osobám neposkytuje. "Nemůže se jednat o kurz, který by mohl být jakkoli doporučován. Obdobně jako v jiných případech na trhu je tedy třeba se orientovat cestou porovnávání konkurenčních nabídek," doplňuje Marek Nácovský.

Jak vypadá směnárna budoucnosti?
Online rezervace je moderní směr výměny peněz, kterou Interchange podporuje. I přesto, že tento produkt pro společnost není výdělečný. "Směnárna budoucnosti by se rozhodně měla soustředit na prodej valut online, což nám bohužel česká legislativa zatím umožňuje jen zčásti. Stále totiž musí klienti uhradit částku za objednané valuty v hotovosti. Například ve Velké Británii si můžete koupit valuty online a zaplatit bezhotovostně, například platební kartou nebo převodem, a valuty si již jen vyzvednout nebo nechat doručit," dodává Marek Nácovský.


Autor: Jiří Böhm

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »