InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministr Havlíček v USA představil Inovační strategii ČR

30.09.2019
Do roku 2030 se chce Česká republika dostat mezi dvacet nejvyspělejších ekonomik světa. Proto vznikla Inovační strategie ČR 2019-2030 a v současné době už nejen Ministerstvo průmyslu a obchodu prosazuje motto a národní značku Czech Republic: The Country for the Future. A v tomtu duchu vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček strategii představil na řadě jednání ve Spojených státech.
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček | Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Havlíček představil Inovační strategii například na jednání s americkou obchodní komorou, kde nechyběli zástupci firem AT&T, GE, Pfizer, MetLife, Honeywell, Mayo Clinic, Google, Facebook, 3M, Citi a další. "Mimo jiné jsme jim představili náš nový systém investičních pobídek spojených s přidanou hodnotou včetně podpory výzkumu," uvedl ministr Havlíček.

Prezident Microsoftu Brad Smith na jednání s premiérem Babišem a vicepremiérem Havlíčkem vyjádřil zájem o spolupráci na aktivitách České republiky v oblasti připravovaného Centra excelence pro umělou inteligenci. Na jednání na americké půdě naváže jednání s vedením společnosti v ČR. "Nabízí se užší spolupráce Microsoftu s univerzitami a vědeckými pracovníky činnými v oblasti AI, ale také například to, že by se společnost Microsoft stala partnerem AI BICu, inkubátoru pro začínající firmy pracujícími s AI technologiemi, jehož spuštění připravuje agentura CzechInvest," uvedla náměstkyně Silvana Jirotková, která ministra Havlíčka v USA doprovázela.

V sídle OSN se Karel Havlíček setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Ukrajina je čtvrtým největším obchodním partnerem ČR mimo země Evropské unie. Vzájemný obchod je 60 mld. Kč a export ČR roste. Do konce roku se tak má uskutečnit podnikatelská mise do Kyjeva.

Česká republika je sedmá nejpokročilejší země světa, co se týče Indexu cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs). Nejen o tom, ale i investicích do výzkumu a o energetice mluvila česká delegace s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Ve čtvrtek zamířila česká delegace do Bostonu. Na programu byla návštěva Massachusettského technologického institutu (MIT), který je jednou z nejprestižnějších technických univerzit na světě. Za posledních 10 let vyšlo ve spoluautorství s českými výzkumníky několik set společných vědeckých publikací, týkaly se zpravidla částicového výzkumu. Centra MIT, která delegace navštívila, pak svým zaměřením rezonovala se silnými stránkami českého výzkumu.

V případě centra MIT zaměřeného na plazmu a fúzi jde o multioborové pracoviště, které za sebou má významné počiny v oblasti výzkumu jaderné fúze jako možného zdroje energie. MIT provozoval výzkumný tokamak Alcator C-mod, na který svým vědeckým programem navazuje projekt COMPASS-U na Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. COMPASS-U je průlomovým počinem, jehož výsledky jsou využitelné i pro projekty evropského a světového významu jako ITER (megaprojekt výzkumu jaderné fúze umístěný ve Francii, v současnosti největší světový projekt mezinárodní vědecké spolupráce). S ambicemi, které UFP AV v evropském i světovém fúzním výzkumu má do budoucna, se ministr Havlíček také seznámil.

Česká republika je celkově ve výzkumu jaderné energetiky významným hráčem, v popředí stojí také ÚJV Řež společně s Centrem výzkumu Řež se zaměřením na reaktory 4. generace a rozsáhlou infrastrukturou projektu SUSEN (Udržitelná energetika), ale také s výzkumem v oblasti malých modulárních reaktorů, které jsou světovým trendem. I o tom v USA jednal ministr Havlíček s americkou společností NuScale, která je lídrem v této oblasti.

"Na MIT jsme probrali zdroje energie budoucnosti založené na termojaderné fúzi a také pohled Plasma Science and Fusion Centra na projekty Ústavu fyziky plazmatu AV ČR," uvedl ministr Havlíček. Poté následovala zastávka v MIT.nano, i v nanotechnologiích patří ČR do světové špičky. Delegace návštěvu uzavřela setkáním s ředitelem Mezinárodní vědecko-technologické iniciativy MIT (tzv. MISTI)

V Bostonu pak následovala ještě zastávka u největšího světového dodavatele laboratorní techniky Thermo Fischer Scientific, který ocenil spolupráci s brněnským Ústavem přístrojové techniky AV ČR. "Firma je rovněž velkým fanouškem inovační strategie a národní hospodářské vize Czech Republic: The Country for the Future," řekl ministr Havlíček.

Program ministra Havlíčka se uzavře v pátek návštěvou Muzea a památníku Ground Zero a setkáním s krajany v České národní budově v New Yorku.
Zdroj: MPO

Další články z rubriky Ekonomika

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny - do 2. května - mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového přiznání k daním z příjmů za loňský rok. Řada z nich si letos poprvé vyzkouší komunikaci se správcem daně elektronicky. Hospodářská komora proto ...

MPO: Modernizace české energetiky zásadně posílí pozici spotřebitelů na energetickém trhu

Úpravy zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) přinesou výraznou modernizaci české energetiky a na to, aby všechny změny proběhly úspěšně ...

Prevence požárů: Lesy ČR zakázaly lesním dělníkům od dubna do konce října pálení klestu

V souvislosti s oteplováním a klimatickou změnou výrazně stoupá riziko lesních požárů. Podle dlouhodobých statistik hoří nejčastěji kromě letních měsí ...

Česká kuchyně překračuje hranice: Po pivu dobýváme svět i skvělým jídlem

Česká gastronomie je připravena na náročné klienty a zdejší restaurace, kavárny, cukrárny a další podniky mají nejen bonitním klientům co nabídnout. V ...

SP ČR: Apelujeme na urychlenou implementaci změn v systému EU ETS

Vláda už poněkolikáté neschválila zákon o podmínkách obchodování s emisními povolenkami. Do konce roku 2023 měly být do českého právního řádu transpo ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »