InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Rok od zavedení opatření ČNB ohledně hypoték: Poptávka po pronájmech je extrémní

20.09.2019
Kdo nedosáhne na hypoteční úvěr, poohlíží se raději po pronájmu. Začátkem října to bude rok, co takových lidí značně přibylo vlivem doporučení České národní banky (ČNB). V Praze se průměrné nájemné v nejžádanějších bytech 2+kk pohybuje okolo 16 tisíc korun bez poplatků. Růst cen nájmů ve velkých městech ale zpomaluje a jsou lokality, kde se již zastavil.
Foto: pixabay.com
Na nově inzerovaný pražský byt k pronájmu se během prvních 48 hodin ozve v průměru 15 zájemců, je-li výše činže správně nastavena. Před říjnem 2018 to byla ani ne polovina okamžitých zájemců. Vyplývá to ze statistiky největší realitní kanceláře v zemi, společnosti M&M Reality. "Poptávka po nájemním bydlení na území hlavního města během letošního roku kontinuálně roste. V závislosti na lokalitě či vybavení bytu zvedají majitelé i nájemné, v prvním půlroce od zavedení opatření ČNB ale výrazněji, než v posledních šesti měsících, " konstatuje Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality. Růst cen nájmů podle něho začal zhruba před třemi lety v reakci na zdražování nemovitostí na prodej, říjen 2018 tento jev ještě umocnil. Předtím zhruba od roku 2010 výše činží spíše stagnovala.

Průměrné nájemné bytu 2+kk v Praze se nyní pohybuje okolo 16 tisíc korun, samozřejmě v závislosti na lokalitě, stavu budovy, vybavení bytu a jeho rozloze. "Podívejme se na typický příklad, panelový byt 2+kk o rozloze okolo 45 metrů čtverečních, který se nachází třeba na pražském Chodově. Je-li byt v pěkném stavu, pohybuje se v něm dnes nájemné okolo 15 tisíc korun bez poplatků za měsíc. V roce 2015 by přitom zájemce sehnal srovnatelný byt za zhruba 9 500 korun měsíčně," přibližuje Jan Martina. Stejně velké byty, ale před rekonstrukcí, se dnes na Chodově pronajímají za ceny zhruba od 13 500 korun bez poplatků. A najdou se naopak i pronájmy nad hranicí 15 tisíc.

Zajímavostí hlavního města je skutečnost, že v případě pronájmů neznamená novostavba automaticky vyšší nájemné. "Nové developerské projekty dnes vznikají spíše v okrajovějších částech metropole a lidé je z pohledu pronájmu často považují za jakési moderní paneláky. Nebývají ochotní platit automaticky víc než u zrekonstruovaných bytů v sousedních panelových sídlištích. Dávají-li něčemu přednost, tak jsou to byty ve staré cihlové zástavbě blíž k centru města, tedy z důvodu lukrativní lokality. A lokalita pak spolu se stavem nemovitosti také určuje výši nájemného," konstatuje Jan Martina. Zůstaneme-li u bytů 2+kk, tak například v cihlových bytech na Vinohradech, vyjma nejfrekventovanějších dopravních tepen, už v podstatě nelze sehnat nájem za cenu pod 20 tisíc korun za měsíc.

V Brně vzrostlo průměrné nájemné u bytů 2+kk začátkem roku na 13 500 korun, což je o 500 víc, než před zavedením opatření ČNB. Během letošního roku se ale tento průměr opět vrátil na 13 000. "Už delší dobu platí, že většina lidí je schopna vydávat určitou částku jako měsíční nájemné. U nás v Brně se to pohybuje v rozmezí od 10 do 13 tisíc korun," vysvětluje tento jev Jarmila Odehnalová oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M Reality. Podobný vývoj se týkal průměrného nájemného v bytech 3+kk, které se v roce 2018 pohybovalo okolo 17 000 korun, začátkem letošního roku vzrostlo o 1 500 korun a nyní osciluje okolo 17 500 korun.

Poptávka po pronájmech v Brně podle Odehnalové sice po 1. říjnu 2018 stoupla zhruba o třetinu, skokové zdražení ale poptávající vedlo k tomu, poohlížet se po nemovitostech v okolí města. "A sledujeme i další trendy. Prodejní doba bytů ve městě se prodloužila zhruba o 9 procent, a těm větším navíc začaly konkurovat rodinné domy v okolí Brna. Lidé jsou zkrátka stále ochotnější dojíždět z větší vzdálenosti, ať už z koupené či pronajaté nemovitosti," pokračuje Odehnalová.

Oproti tomu v Ostravě je nejžádanější lokalitou samotné centrum města. Rekordní poptávku po nájemním bydlení potvrzuje Jan Nováček z místní pobočky společnosti M&M Reality. "V rámci Ostravy je nejžádanější lokalitou přímo centrum. Byty v novostavbách se zde bez problému pronajímají téměř okamžitě po zveřejnění nabídky, a to za ceny 14 až 15 tisíc korun bez poplatků za 50metrové 2+kk, jinými slovy v průměru o třetinu až polovinu dráž než v jiných částech města," popisuje.

Dalším trendem, který makléři v posledních 12 měsících sledují napříč republikou, je rostoucí poptávka po pronájmech bytů rodinného typu, tedy 3+kk a větších. I když dominantní jsou v této oblasti stále byty 2+kk a 2+1. "I v příštích měsících očekáváme, že ceny nájmů porostou, a to především v žádaných lokalitách, ve velkých městech, ale třeba i v menších sídlech s dobrým zaměstnavatelem. Na druhou stranu v méně žádaných lokalitách bude výše nájemného v nejbližších měsících spíše stagnovat," dodává Jan Martina.
Autor: Renata Lichtenegerová

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »