InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jablonečtí Piráti odcházejí po tajném hlasování do opozice, za dveřmi vznikla nová koalice ANO, ODS a Starostů

20.09.2019
Nové pojetí komunální politiky s důrazem na program a naplňování koaliční smlouvy se v Jablonci zadrhlo. Zděděná kauza městského kamerového systému se stala osudnou jablonecké koalici. Pro jablonecké poměry je příznačné, že snaha pirátských zastupitelů o vyřešení ve prospěch města vyústila v jejich odvolání.
Jablonecká radnice | Foto: mestojablonec.cz
Na včerejším zastupitelstvu města Jablonce nad Nisou byl odvolán primátor Milan Kroupa. Novým primátorem se stal Jiří Čeřovský z ODS. Nové koaliční kluby ODS a ANO dohodu připravenou dle jejich vyjádření neměly a uzavřely ji ve vyžádané zhruba hodinové přestávce na počátku setkání zastupitelů. Třetím partnerem jsou Starostové pro Liberecký kraj. Na svůj post po volbě nového primátora rezignoval pirátský náměstek pro rozvoj Jakub Chuchlík. V reakci na vznik nového vedení, které bylo personálně vyřešeno v přestávkách jednání zastupitelstva a programovou náplní se vůbec nezabývalo. Piráti tak nemají zastoupení v radě města, Jarmila Valešová a Jan Polák taktéž v průběhu zasedání odstoupili.

Rozpaky vzbudily nestandardní okolnosti jednání, kdy zástupce ODS Miloš Vele požádal zastupitelstvo o hlasování o výjimce z jednacího řádu. Oproti jednacímu řádu navrhl doplnění dalších bodů do programu poté, co byl tento již schválen. Zástupci vznikající koalice ODS, ANO, SLK a SPD se taktéž shodli na odvolání náměstka Chuchlíka, pirátských radních a nových kandidátů v tajné volbě. Proti tomu se Piráti ústy Jana Poláka neúspěšně ohrazovali.

Novým náměstkem pro rozvoj byl zvolen Petr Roubíček za ODS. Petr Roubíček vykonával funkci ředitele v městské firmě Jablonecká Energetická. S rozvojem města jiné profesní zkušenosti nemá. V otázkách urbanistického, krajinářského a architektonického výhledu vizi nepředstavil.

Odbor ekonomiky a majetku povede Milan Kouřil. Kromě financí zahrnuje také rozsáhlou agendu správy budov, veřejného prostoru města a veřejné zeleně. Odbor technický má vedle resortu rozvoje velký vliv na naplňování programu a cílů, které jsme na radnici prosazovali. Nový náměstek v tomto směru žádnou vizi nepředstavil.

Nový radní Miloš Vele byl pirátskými zastupiteli upozorněn na možný střet zájmů jeho osoby. Ve firmě Telmo, která je servisním partnerem městského kamerového systému, zastává funkci generálního ředitele. Provoz systému je problematicky zasmluvněn a jeho vypnutí primátorem a jednatelem firmy Grepa je vyšetřováno Policií ČR. Vele tento střet odmítl s poukazem na to, že jediným, kdo je k tomu příslušný se vyjádřit, jsou orgány činné v trestním řízení.

Obrat v postoji Starostů pro Liberecký kraj
Martin Půta v srpnu toho roku uvedl, že odmítá podíl SLK na vládě města, kde figuruje kdokoliv z aktérů kauzy kamerového systému. Po sérii včerejších tajných hlasování, jejichž formu zástupci SLK iniciovali, je jednička kandidátky SLK Petr Vobořil novým radním spolu s Milošem Velem.

Programová prázdnota a způsob dohody přímo v průběhu zastupitelstva je prvním varovným signálem vyslaným občanům města o kvalitě jeho vedení.
Autor: Michal Chalupa

Další články z rubriky Regiony

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku budou zpřístupněny objekty Hrzánského, Lichtenštejnského paláce, Kramářovy vily a sídla vlády ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpis ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »