InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Zákaznické centrum - pohled z druhého konce linky

11.09.2019
V internetovém obchodě nakupujeme stále více a stále častěji. Dokládají to údaje Asociace pro elektronickou komerci (APEK), podle nichž dosáhl e-retail v České republice v roce 2018 hodnoty 135 miliard korun, což oproti roku 2017 znamená nárůst o 17 %. E-commerce se tak v České republice podílí na celém maloobchodě již z více než 11 %.
Foto: Geis CZ s.r.o.
Rostoucí zájem o nákup přes internet přináší také růst požadavků na související služby, zejména při dodání zboží. Ve chvíli, kdy zboží opustí e-shop, je jediným kontaktem netrpělivého příjemce zásilky Zákaznické centrum přepravní služby. Jak to v takovém centru chodí?

Otevíráme dveře a rozhlížíme se po velké kanceláři plné mladých lidí. Na první pohled tu na nás "dýchá" přátelská a uvolněná atmosféra. Operátoři mají své stoly vyzdobené osobními předměty, květinami, fotografiemi a antistresovými pomůckami. "Dnešní doručení opravdu nebude možné, řidič měl dopravní nehodu a zbylé zásilky již dnes doručovat nebude. Omlouváme se Vám za komplikace," říká příjemným hlasem jedna z operátorek.

Hovory se převážně točí kolem doručení zásilek a volající očekávají, že operátorka ví vše a ihned pomůže. Pokud se očekávání nesejde s realitou, např. když operátorka musí požadovanou informaci prověřit u řidiče, setkávají se operátoři s nespokojeností, někdy až agresivitou. "Lidé si zvykli nakupovat věci na poslední chvíli a nepočítají s tím, že může dojít ke zdržení. Když taková situace nastane, jsme první na ráně," říká vedoucí centra Edita Kotvová a dodává, že velmi časté jsou i hovory týkající se vracení zboží. "Operátoři jsou i na tyto situace připravení a ochotně volajícímu vysvětlují, že naší službou je přeprava zásilek, ne prodej zboží. Minulý týden jsem například vysvětlovala jedné paní, že prášky na hubnutí jsme jí sice dovezli, ale nejsme prodejcem a že skutečně neodpovídáme za to, že jejich užívání mělo opačný účinek," vzpomíná s drobným úsměvem Edita Kotvová.

Než nováček vyřídí svůj první hovor, absolvuje náročné profesní školení, kde získá komplexní přehled o firmě a nabízených službách. Musí se naučit správné parametry zásilek, vyznat se v informačních systémech, číst v historii přeprav, vypočítat ceny služeb, vědět, na koho se obrátit, když zákazník potřebuje specifickou informaci a další. Uběhne řada měsíců, než operátor získá dostatek zkušeností, aby byl schopen obsluhovat zákazníky. "Práce operátorů není cesta růžovým sadem, a proto všechny pravidelně školíme na zvládání stresu a nepříjemných hovorů," doplňuje Edita Kotvová.

Nejsou lidi
V době téměř nulové nezaměstnanosti, kdy pracovní trh poptává hlavně pracovníky s nižší kvalifikací, se lidé do Zákaznického centra získávají hůře. "Ve srovnání s minulostí nám obsazení volné pozice zabere více času. Je to ale dáno i tím, že hledáme ty pravé a ne jen někoho do počtu," konstatuje HR manažerka společnosti Geis CZ Jaroslava Šindelářová.
Největším problémem Zákaznického centra je tak velká fluktuace. "Z nově nastupujících kolegů jich zhruba polovina ?odpadneʹ ve zkušební době, často až ve chvíli, kdy jsou již zcela zaškoleni a mají jít ?na telefonʹ. Průměrná životnost operátorů, kteří přežijí zkušební dobu, je jeden až dva roky," uvádí Edita Kotvová a pokračuje: "Proto se snažíme si práci zpříjemnit. Občas si naplánujeme nějakou mimopracovní aktivitu, jdeme třeba na večeři, bowling, lasergame...".

Ačkoliv je práce náročná, zvládají ji dobře absolventi. Ti navíc mají podle Šindelářové motivaci, protože získávají výbornou pracovní zkušenost v zahraniční firmě a zaškolení, které jim určitě pomůže v další kariéře.


Autor: Dana Samková

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »