InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Před sídlem Českého rozhlasu proběhla pieta za oběti srpna 1968

21.08.2019
Připomínky jednapadesátého výročí a obětí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy se zúčastnila zplnomocněnkyně MO pro válečné veterány paní Alena Netolická spolu s brigádní generálkou Lenkou Šmerdovou.
Pieta začala kladením věnců | Foto: MO ČR
Vzpomínkové setkání proběhlo před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Právě odtud se Čechoslováci před jednapadesáti lety o vpádu a skutcích cizích armád dozvídali a odtud se jim díky statečným pracovníkům Československého rozhlasu dostávalo jak objektivních informací, tak morálního povzbuzení až do začátku tzv. normalizace.

Piety se zúčastnili vysocí státní představitelé, zástupci Českého rozhlasu a přímí účastníci událostí, jež se zde před více než půlstoletím odehrály. Na místech, kde se na budově rozhlasu připomínají ony tragické událost, položili představitelé státu i místní správy a samosprávy smuteční věnce a kytice.

Demokracie není samozřejmost
V úvodním projevu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral zdůraznil, že přes tragičnost srpnové okupace a společenský marasmus, v nějž vyústila, nelze na český národ nahlížet špatně. Tyto události totiž Čechům jasně ukázaly nezbytnost a hodnotu svobody a demokracie i boje za ně, což nakonec vedlo k jejich znovunastolení. "Tento historický úspěch by však v žádném případě neměl bránit připomínce obětí těch, kteří za ony hodnoty bojovali v roce 1968," řekl René Zavoral.

Poté se ujal slova předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera. Připomněl, že po roce 1989 a zakotvení ve strukturách NATO se naše bezpečnost zdála být vyřešená. "Avšak východní evropská hranice čelí rozpínavosti Ruska, kontinent zaplavují uprchlíci a k moci se dostávají politici se sklonem k silovým řešením, pro které demokracie není nejdůležitější hodnotou. Jsme zde, abychom si uvědomili možné následky," uvedl.

Velvyslanec Slovenské republiky v ČR Peter Weiss zasadil pražské jaro do tehdejšího širšího světového kontextu, kdy díky široce založenému odporu lidí nastal ústup od autoritativních principů. Pan velvyslanec i ostatní řečníci zmínili významnou roli pracovníků tehdejšího Československého rozhlasu právě v oněch pohnutých událostech roku 1968.

Trocha historie
Do tehdejší operace s názvem Dunaj se zapojilo pět socialistických zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Dále se jí účastnila vojska Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky, Bulharské lidové republiky a Německé demokratické republiky. Invaze se odmítly zúčastnit Albánie a Rumunsko. Vpád vojsk na suverénní území tehdejšího Československa znamenal zásadní zvrat a pohřbil iluze o možnosti reformy socialismu, oproštěného od totalitních principů.

V 07:30 hodin 21. srpna 1968 obklíčily sovětské tanky okolí budovy rozhlasu na pražských Vinohradech. Jsou zaznamenány první střety s obyvateli Prahy - ty si nakonec vyžádají 17 obětí a 52 raněných. Tři lidé byli zastřeleni, 12 lidí přišlo o život při explozi vozidla vezoucího munici a dva lidé se zabili při skoku z okna hořícího domu naproti rozhlasu.
Zdroj: Pavel Taněv

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »