InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Hrady a zámky v Libereckém kraji zvou v srpnu na ukázky řemesel i Strašidlo cantervillské

30.07.2019
Zajímavý program pro své návštěvníky chystají na srpen památky ve zdejším regionu. Pod správou Národního památkového ústavu jich je v Libereckém kraji celkem osm. K vidění budou například Skoti, řemeslníci i divadelníci a nebudou chybět ani pozoruhodné výstavy.
Foto: kancelar-hejtmana.kraj-lbc.cz
"Každý kastelán se dnes snaží ukázat hrad či zámek přitažlivou formou. Návštěvníci totiž chtějí zažít stále něco nového, mimořádného a není právě snadné je zaujmout," uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní hrad Bezděz hostí od 1. srpna do 29. září výstavu fotografické dokumentace opravy jeho Velké hradní věže. Během srpnových víkendů hrad ožije a připomene život ve středověku: představí se šermíři skupiny Corvus Milites a se skupinou historického šermu Úpičtí střelci si bude možné vyzkoušet historickou střelnici.

Státní hrad a zámek Frýdlant si připravil pro milovníky kol cykloprohlídku po území, spravovaném kdysi rodem Clam-Gallasů, pojmenovanou příznačně Po frýdlantském panství. 14. srpna pak bude ve Frýdlantu opět pobývat vévoda Albrecht z Valdštejna.

První víkend v srpnu bude na státním hradu Grabštejn patřit řemeslnému jarmarku, tentokrát inspirovanému gotikou. Po celý měsíc se pak na hradě lze podívat na výstavu s názvem Památky osiřelé, věnovanou historickým církevním stavbám, které čekají na svou záchranu.

Od Mikuláše k Mikuláši na Hrubém Rohozci ? tak se jmenují hrané kostýmované prohlídky, které přiblíží scénky ze života rodiny Des Fours Walderode na hruborohozeckém zámku. Pro milovníky hudby si pak varhaník Radek Rejšek připravil v rámci sobotních prohlídek 10. a 31. srpna hru na původní zámecké varhany.

Jak vypadal státní zámek Lemberk po roce 1918? To si mohou jeho návštěvníci prohlédnout na výstavě, která je věnovaná dějinám zámku a stejnojmenné osadě Lemberk v letech 1918 až 1945. Kromě této výstavy se tu nalézá ještě expozice Člověk a kůň, kde se představují výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci.

Státní zámek Sychrov si připravil na druhý měsíc prázdnin hned tři zajímavé akce. Tou první jsou 10. srpna Sychrovské slavnosti, určené pro všechny věkové kategorie. 24. srpna ovládnou již podevatenácté zámek Skoti v rámci Skotských her a posledním, kdo se v srpnu na zámku objeví, bude den po Skotských slavnostech Strašidlo cantervillské; klasiku, jejímž autorem je Oscara Wilde, přijedou zahrát Martin Zounar, Bára Štěpánová a další herci.

První srpnový víkend přivítá státní hrad Trosky milovníky středověké hudby. Po celé dva dny bude hrát několik kapel svou i světovou dobovou hudbu a k vidění budou dobové nástroje. Letní kino na hradě Trosky, nazvané Troskino, pak zve na cyklus projekcí na téma Staré české pohádky.

Při mimořádných letních prohlídkách nabízí pohled do sklepení zámek v Zákupech. Ke zhlédnutí je tam i výstava Deset výletů Nordböhmischer Excursions-Clubu v roce 1878 a pro děti do 10 let na zámku uchystali prázdninové prohlídky do minulosti s kostýmovaným průvodcem. Konají se denně mimo pondělí v 10.30 a v 14.30.
Autor: Liberecký kraj

Další články z rubriky Kultura

Kuře a Peče celá země spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí

Velikonoční sbírka Pomozte dětem má v České televizi tradiční místo. Benefice se ve svém šestadvacátém ročníku spojila s pořadem Peče celá země. Známé osobnosti budou pro dobrou věc péct na Velikonoční pondělí 1. dubna od 20:05 na ...

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »