InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Zpožděný let a poškozený kufr? Kalkulátor pomůže zjistit vaše práva

17.07.2019
Češi si mohou ode tohoto týdne velmi rychle a snadno přímo na letišti zjistit, na co mají právo v případě zrušení nebo zpoždění letu a při problémech se zavazadly. Evropské spotřebitelské centrum na svém webu spustilo "Letecký kalkulátor vašich práv", který po zadání místa odletu a příletu okamžitě sdělí, co mohou cestující v konkrétní situaci dělat a požadovat, resp. jaké povinnosti vůči nim má dopravce.
Online kalkulátor je dostupný bezplatně a v češtině na webu www.evropskyspotrebitel.cz/kalkulator.

"Cestujících se běžně zmocní neklid, když zůstanou na letišti stát před tabulí s nápisem ?Let zrušen" nebo před prázdným pásem, který nepřivezl jejich zavazadlo. Výhoda kalkulátoru je v tom, že ihned pomůže lidem zorientovat se," uvádí Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Cestující jednoduše zadá místo odletu a příletu a co se stalo. Letecký kalkulátor ihned uvede, zda mají cestující v konkrétní situaci na něco právo, nebo ne. "Například spočítá vzdálenost letu a výši náhrady škody, kterou lze požadovat od operujícího dopravce," vysvětluje Ondřej Tichota.
V případě zrušení nebo významného zpoždění letu má dopravce povinnost se o cestující postarat, poskytnout jim občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu čekání na zpožděný nebo náhradní let. Pokud je mimořádnost způsobena vinou na straně dopravce, může vzniknout právo na náhradu škody ve výši 250 až 600 eur v závislosti na vzdálenosti letu.
Když je při přepravě zpožděno, ztraceno nebo poškozeno zavazadlo, lze požadovat náhradu škody až ve výši zhruba 35 000 Kč.
"Výhoda kalkulátoru je v tom, že ihned pomůže lidem zorientovat se," uvádí Ondřej Tichota.

"Letecký kalkulátor vašich práv" vyvinula norská nevládní organizace chránící práva spotřebitelů Forbrukerrådet a obdržela za ně v roce 2018 mezinárodní cenu Digital Communication Awards v Berlíně. Svůj úspěšný nástroj nabídla síti Evropských spotřebitelských center, která pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí EU, Norska a Islandu. Norská kancelář sítě je přitom součástí organizace Forbrukerrådet a podílela se na vývoji tohoto pomocníka na cesty, který za poslední rok zaznamenal 350 000 zobrazení.

Síť ESC již několik let nabízí informace pro různé oblasti cestování po Evropě v mobilní aplikaci "ECC-Net: Travel". Tu si lze stáhnout zdarma a lidé v ní najdou svá práva v různých druzích dopravy, ubytovacích službách, při pronájmu automobilů či při nákupu v kamenné prodejně.


Evropské spotřebitelské centrum ČR bezplatně pomáhá spotřebitelům řešit spory z jiných zemí Evropské Unie, Norska a Islandu. Poskytuje informace o právech spotřebitelů na jednotném trhu. Je členem sítě Evropských spotřebitelských center a jeho činnost je financována Evropskou komisí a Českou obchodní inspekcí, při níž působí.
Autor: Ondřej Tichota

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »