InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministr Toman v Bruselu: Tlak na zemědělce v souvislosti s klimatickou změnou roste

16.07.2019
Nové nastavení Společné zemědělské politiky (SZP) musí zemědělcům přinést zjednodušení a současně jim poskytnout dostatečnou finanční podporu. Jen tak mohou čelit novým výzvám a dostát environmentálním závazkům, které jsou na zemědělství kladeny v souvislosti s klimatickou změnou. Na zasedání Rady ministrů zemědělství v Bruselu to v pondělí 15.7. uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Ministr zemědělství Miroslav Toman | Foto: FB MZ
"Zemědělci hrají důležitou roli při tvorbě krajiny, je naprosto klíčové, aby měli na péči o ni dostatečně silný rozpočet. Jedině tak se dokážeme vyrovnat s nastupující klimatickou změnou a splnit všechna očekávání, která veřejnost od zemědělství očekává. Nejde už jen o produkci potravin, ale o plnění řady environmentálních cílů, od lepšího zadržení vody v krajině, přes boj proti erozi půdy až po zlepšení biodiverzity v zemědělské krajině," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česká republika dlouhodobě preferuje zemědělce spíše pozitivně motivovat, než je trestat sankcemi. Chce proto posílit investice do efektivních a úsporných technologií v zemědělství, a také podporu hospodaření zaměřeného na prevenci eroze půdy, ochranu kvality vod či biodiverzitu. Na to je nezbytný dostatečně silný rozpočet SZP i v novém programovém období a odstranění zbytečné administrativy.

"Řeknu to naprosto jednoduše. Zemědělec má být na poli a ve stáji a ohleduplně hospodařit na půdě, ne vyplňovat hromady formulářů na počítači. Proto chci, aby podmínky byly co nejjednodušší a zbytečně nekomplikovaly zemědělcům život. Jedině tak budou mít čas zajistit to, co od nich celá společnost očekává, tedy pestrou krajinu, zdravou půdu a čistou vodu," uvedl ministr Toman.

Ministři diskutovali i o vývoji na trhu s cukrem. Pěstování cukrové řepy a výroba cukru jsou v ČR tradiční a nedílnou součástí zemědělsko-potravinářského odvětví. Za klíčový nástroj pro udržení produkce v současném měřítku považuje ČR vázanou podporu na citlivé komodity a navýšení finančních prostředků na ni.

"Do budoucna je nezbytné zaměřit se také na zajištění běžných pěstitelských postupů, které povedou ke snižování používání chemie. U nás jsme proto již připravili program, při kterém zemědělci nahradí chemickou ochranu rostlin mechanickými způsoby, například plečkováním nebo okopáváním řepy. Je ovšem důležité hledat i alternativní přípravky na ochranu rostlin, které mohou pěstitelé použít, což se netýká pouze sektoru cukru, ale celého zemědělství," řekl ministr Toman.

Dalším bodem Rady byla zpráva Komise o pokroku týkajícího se používání pesticidů. V ČR meziročně klesla spotřeba pesticidů o 9 procent, spotřeba účinné látky glyfosát dokonce o 25 procent. Ministr Toman na kolegy z dalších zemí a Komisi apeloval, aby při rozhodování o redukci či odstranění určité látky z trhu byla zohledněna i dostupnost náležitých alternativ.

Na jednání Rady byla i obchodní dohoda mezi EU a státy skupiny Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay). Komisi se podařilo prosadit například ochranu zeměpisných označení, která prezentují jedinečnost evropského zemědělství a potravinářství. Pro ČR je důležitá především ochrana pro chmel a pivo, které jsou v našem agrárním exportu stěžejní.
Zdroj: MZ

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »