InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Už za pár dnů se Ostrava oblékne do barev

16.07.2019
Festival Colours of Ostrava, který každoročně probíhá v průmyslovém areálu národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice nedaleko centra Ostravy, se letos uskuteční už po osmnácté. Multižánrový hudební festival opět představí výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího ze světových hudebníků, chybět nebudou ale ani klasické workshopy, divadla nebo elektronické parties. Právem se Colours of Ostrava řadí mezi ty největší a nejlepší české festivaly, mnoho fanoušků by bez přehánění prvenství ostravské akci přiřadilo bez rozmýšlení.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Něco z historie
První ročník festivalu se v roce 2002 konal v centru Ostravy v oblasti Stodolní ulice, na výstavišti Černá louka a v klubu Boomerang. Postupně se akce rozrůstala a ze Stodolní ulice se přenesla do prostoru Slezkoostravského hradu a na další místa v centru města. Od roku 2012 se vše odehrává na již zmíněném nynějším působišti. Akce si s sebou nese nálepku multikulturního festivalu a ráje pro všechny alternativce. V line-upech různých ročníků se to totiž hemží hvězdami různorodých hudebních žánrů, od world music, reggae, ska až po elektroniku, pop nebo klasiku. Každý návštěvník si zkrátka najde to své a možná i proto se na festival stovky lidí tak rádo každoročně vrací. Vždyť valná část vstupenek se prodá ještě v době, kdy nejsou známy ani ty největší hvězdy. Za ta nejzvučnější jména z historie konání, která se na ostravských pódiích ukázala, můžeme za všechny jmenovat krále alternativní muziky a prince temnoty Nicka Cavea, zasněné rockery Swans, bouřliváka Iggyho Popa, islandské melancholiky Sigur Rós nebo britského rockového velikána Roberta Planta.

Letošní barvení
V letošním roce, tedy od středy 17. do soboty 20. července, se Ostrava zbarví převážně do melancholie a francouzského popu. Na své si však přijdou milovníci všech různých žánrů. Z letošních hvězd vybíráme to nejzvučnější, co by vám určitě nemělo uniknout:

The Cure: Legendy britského melancholického rocku. Kapela letos oslavila 40 let na scéně, do Ostravy přivezou více než dvouhodinový koktejl svých největších hitů. Však kdo by neznal (a nezazpíval si s nimi) Friday Im In Love, Just Like Heaven nebo Lovesong?
Zaz: Francouzská zpěvačka, která má u nás obrovskou fanouškovskou základnu. Vrací se k nám více než často a vždy se jedná o nadpozemský zážitek. Na jejích koncertech totiž na vlastní kůži pocítíte dotek Francie.
Florence + The Machine: Zpěvačka a skladatelka, která se vyznačuje silnými emocemi a reputací jedné z největších osobností světové hudební scény. Obdivovaná aktérka bombastického poprocku s doslova nadpřirozeným hlasem, měnící se ve finále z hněvivého výkřiku ve vítěznou fanfáru.
RagnBone Man: Gospel-blues-soulový kazatel s obřím hlasem, trojnásobný držitel Brit Awards (včetně ceny kritiků). Ve své tvorbě umně a nadpozemsky míchá blues, funky, gospel, soul, hip hop, rock i pop.
Rosalía: Flamenco, electropop a hip hop v jednom. Pětadvacetiletá zpěvačka, skladatelka, tanečnice a producentka Rosalía Vila Tobella na hudební poklad Andalusie nasadila elektropop a bez zábran vsadila na reggaeton, R&B a estetiku hip hopu.
MØ: Celým jménem Karen Marie Aagaard Ørsted svůj vlastní styl popisuje jako přirozený mix electra, indie-popu, soulu a zvuků ulice.

Nenechte si to ujít
Že byste se rádi vypravili, ale bojíte se, že je už pozdě? Žádný strach, lístků je pořád dost a nechat si ujít takovou příležitost vidět na jednom pódiu tolik obrovských světových jmen by byla obrovská škoda.
Pokud bojujete s penězi, můžete využít nějaké nebankovní půjčky. Krátkodobá půjčka vás nijak nezatíží a ani si nevšimnete, že už máte splaceno, půjčka před výplatou vám zase pomůže překlenout jakékoliv složité období.

Autor: Aleš Lochman

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Pozvání na taneční parket letos přijaly tři herečky, sportovkyně a influencerka. O přízeň diváků se ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Do týmu StarDance přicházejí dva noví choreografové Ivana Hannichová a Martin Kolda

Deset tanečních páru třináctého ročníku divácky oblíbené soutěže StarDance bude od července spolupracovat s renomovanými choreografy Ivanou Hannichovo ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »