InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Při výběru náušnic nepodceňte bezpečnost uzávěrů

09.07.2019
Dobře vybrané náušnice dokážou podtrhnout osobitost a styl každé ženy. Ať už dáte přednost výrazným visacím, anebo méně nápadným přímo na ucho, vsaďte na kvalitu a věnujte pozornost i způsobu zapínání.
Foto: esterstyl.cz
"Nosit ozdoby v uších napadlo lidi už kolem roku 2500 př. n. l., alespoň z té doby pocházejí první archeologické nálezy. Obliba náušnic se během staletí měnila. Například ve středověku se moc nenosily - tehdy totiž byly v módě klobouky, vysoké límce a paruky, do nichž by se náušnice pletly, a ani by nevynikly. Velmi oblíbené byly naopak v 17. století, kdy se nosily vysoko vyčesané drdoly a hlubší výstřihy. Tehdejší náušnice byly ale často velké a těžké, takže ženám vytahovaly ušní lalůčky. To už dnes opravdu nehrozí. Náušnice se zhotovují tak, aby byly nejen krásné, ale i lehké a příjemně a pohodlně se nosily," říká Ester Engelová ze šperkařského ateliéru Esterstyl, kde se specializují na jedinečné autorské šperky a pracují výhradně s přírodními kameny a polodrahokamy.

Hitem jsou broušené perly
V minulosti náušnice často určovaly náboženskou nebo kmenovou příslušnost svého nositele. V současnosti mají čistě krášlicí funkci, o to jsou oblíbenější. "Tradičně je největší zájem o bílé diamantové náušnice, zasazené jen v korunce. V poslední době ale sledujeme vzrůstající zájem o jednoduché náušnice v bílém zlatě s perlami různých barev, nejvíce žádané jsou mořské bílé a tahitské černo-stříbrné. Horkou novinkou pak jsou perly broušené ručně do malých facet, které házejí neuvěřitelné odlesky. S blížícím se létem jsou stále populárnější i růžové a fialkové odstíny perel," vyjmenovává současné trendy zlatnice a výtvarnice Ester Engelová, která stojí za všemi návrhy šperků ateliéru Esterstyl. Jí osobně se prý nejvíc líbí barevné přírodní safíry z Madagaskaru, které nejlépe vyniknou zasazené do náušnic z bílého zlata v jednoduchém neokoukaném designu, a samozřejmě opatřené bezpečným uzávěrem.

Vyberte si klips
Právě způsob, jakým se náušnice zapínají, tedy druh uzávěru, bychom neměli při nákupu podcenit, jinak riskujeme, že se z nich dlouho radovat nebudeme.
"Na funkčnost uzávěrů klademe velký důraz, náušnice musí být nejen pohodlné při nošení, ale hlavně se nesmí samovolně odepnout. Proto nejčastěji vyrábíme uzávěry na klips, u nichž nevyčuhuje vzadu žádná tyčinka, ta je schovaná po zapnutí uvnitř. Náušnice se bezpečně zaklapne. Další výhodou tohoto typu uzávěru je, že ani při spaní netlačí do ucha. Což je zvláště žádané u dětských náušnic. Aby netlačily a nikde nezachytávaly," vysvětluje zlatník Marek Odstrčil z ateliéru Esterstyl s tím, že dalším obvyklým uzávěrem jsou tzv. balonky, které se šroubují na závit. Ten ale může časem povolit, vyšroubuje se ze závitu a hrozí ztráta celé náušnice. Nejméně používaným uzávěrem je pak puzeta, což je tenký kulatý plíšek nacvaknutý na tyčinku. Podle zkušeností Marka Odstrčila, který už šperky zhotovuje téměř třicet let, je ale tento způsob zapínání nejméně bezpečný i pohodlný.

Je to o pocitu...
A existují nějaká pravidla, podle nichž by si měla žena náušnice vybírat? "Pravidla ani nejsou, i když třeba některým ženám, které mají kulatější obličej, více sedí náušnice podlouhlé, visací nebo článkové. Také černé tahitské perly více sluší tmavookým hnědovláskám, naopak bílé, žluté nebo růžové odstíny perel lépe padnou světlým typům. Takové náušnice navíc dovedou obličej hezky zjemnit i omladit. Proto je to skvělá volba, vybíráte-li náušnice jako dárek třeba pro maminku nebo babičku," dává tip Ester Engelová.
Ale třeba co se týče rozhodování, zda zvolit bílý či žlutý kov, je to prý více o pocitu, jaký žena má. "Některé ženy více inklinují k teplé barvě žlutého zlata, jiným zase více vyhovuje studená bílá barva platiny nebo bílého zlata."

Náušnice jako překvapení? Určitě, ale...
Krásné náušnice jsou pro každou ženu vítaným dárkem. Vybrat je bez zkoušení ale představuje trochu riziko. "Pokud můžete, vezměte s sebou na nákup třeba fotku ženy, pro kterou náušnice vybíráte. Především je důležité brát zřetel na to, jaký je obdarovávaná žena typ. Zdali je sportovně založená a má ráda jednoduchost, nebo se více zdobí, má ráda kameny a je více extravagantní. Výsledný dojem může ovlivnit i to, jakou má barvu vlasů, pleti nebo tvar obličeje. A samozřejmě je dobré vědět, jaké jsou její oblíbené barvy a jaké "kamínky" by jí udělaly radost - zda spíš drobné diamanty, ušlechtilé perly nebo třeba hravé safíry," uzavírá Ester Engelová ze šperkařského ateliéru Esterstyl.


Autor: Zuzana Rybářová

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »