InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Novým předsedou Evropského parlamentu se stal David Sassoli, Zahradil skončil druhý

03.07.2019
Evropský parlament si ve středu 3.7. zvolil za svého předsedu Davida Sassoliho. Poslanci mu odevzdali 345 z 667 platných hlasů. Funkční období nového předsedy EP je dva a půl roku.
David Sassoli | Foto: EP
David-Maria Sassoli, který se narodil 30. května 1956 ve Florencii, je poslancem Evropského parlamentu od roku 2009. V evropských volbách kandidoval za italskou Demokratickou stranu (S&D). V čele Evropského parlamentu setrvá do ledna 2022, kdy si plénum zvolí nové předsednictvo.

Nový předseda Evropského parlamentu ve svém inauguračním projevu poděkoval poslancům za projevenou důvěru a následně prohlásil: "V těchto měsících příliš mnoho lidí podněcovalo rozdíly a konflikty, o kterých jsme si mysleli, že jsou už jen smutnou připomínkou naší historie. Občané nám na druhé straně ukázali, že stále věří v tento výjimečný evropský projekt, který jako jediný dokáže poskytnout odpovědi na globální výzvy, které před námi stojí."

"Musíme mít sílu obnovit náš integrační proces, změnit naši Unii, aby byla schopna lépe reagovat na potřeby našich občanů a poskytnout skutečné odpovědi na jejich obavy, na jejich rostoucí pocit beznaděje," dodal nový předseda EP.

David Sassoli také představil priority, na které by se měl parlament v následujících letech zaměřit. "Procházíme dramatickými změnami, mezi které patří nezaměstnanost mladých, migrace, změny klimatu, digitální revoluce či nová rovnováha moci ve světě, a ty vyžadují nové myšlenky a odvahu," uvedl.

Výsledky volby předsedy EP
David-Maria Sassoli byl za předsedu EP zvolen ve druhém kole hlasování.
Výsledky jednotlivých hlasování jsou k dispozici níže:

1.kolo hlasování:
Odevzdané hlasy: 735
Prázdné nebo neplatné hlasovací lístky: 73
Platné odevzdané hlasy: 662
Absolutní většina platných odevzdaných hlasů: 332

Výsledek:
Předseda EP nebyl zvolen
Ska KELLEROVÁ (Zelení/EFA, DE) 133
Sira REGOVÁ (GUE/NGL, ES) 42
David SASSOLI (S&D, IT) 325
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ) 162

2.kolo hlasování:
Odevzdané hlasy: 704
Prázdné nebo chybně označené hlasovací lístky: 37
Platné odevzdané hlasy: 667
Absolutní většina platných odevzdaných hlasů: 334

Výsledek:
Předseda EP byl zvolen
Ska KELLEROVÁ (Zelení/EFA, DE) 119 (-14 v porovnání s prvním kolem volby)
Sira REGOVÁ (GUE/NGL, ES) 43 (+1 v porovnání s prvním kolem volby)
David SASSOLI (S&D, IT) 345 (+20 v porovnání s prvním kolem volby)
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ) 160 (-2 v porovnání s prvním kolem volby)


Přehled kandidátů
Čtyři kandidáti, kteří se ucházeli o post předsedy Evropského parlamentu, promluvili před prvním kolem volby k poslancům.

Ska KELLEROVÁ (Zelení/EFA, DE)
Sira REGOVÁ (GUE/NGL, ES)
David SASSOLI (S&D, IT)
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ)

Pravidla volby předsedy EP
Kandidáti na post předsedy Evropského parlamentu mohou být podle článku 15 jednacího řádu EP navrženi politickou skupinou nebo alespoň jednou dvacetinou všech poslanců, tedy 38 zákonodárci. Volba probíhá formou tajného hlasování prostřednictvím hlasovacích lístků.

Na zvolení předsedy Evropského parlamentu je nutná absolutní většina platných odevzdaných hlasů, tedy 50 % plus jeden hlas (článek 16 jednacího řádu EP). Do počtu odevzdaných hlasů se nezapočítávají prázdné nebo chybně označené hlasovací lístky.

V případě, že žádný z kandidátů nebude zvolen v prvním kole volby, mohou být stejní nebo jiní kandidáti za stejných podmínek nominováni do druhého kola. V případě potřeby se tento postup uplatní i pro třetí kolo hlasování, které proběhne opět za nezměněných podmínek.

Pokud předseda EP nebude zvolen ani ve třetím kole, dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů v tomto kole postoupí do kola čtvrtého, ve kterém zvítězí kandidát s vyšším počtem hlasů.

Poslanci budou ve středu volit i čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu. Volba pěti kvestorů EP je naplánována na čtvrtek.
Zdroj: EP

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »